Aistin autismiaihenen lukupiiri 2015-2016

Oletko joskus lukenut hyvän autismia käsittelevän kirjan, mutta ei ole ollut ketään, jonka kanssa pohtia sitä? Nyt on mahdollisuus korjata tilanne, sillä Aisti aloittaa tänä syksynä lukupiirin, joka on avoin kaikille kiinnostuneille. Kaikkia kirjoja saa Vaski-kirjastoista, ellei toisin mainita. Lukukieli on yleensä suomi, joissakin harvoissa tapauksissa englanti.

Lukupiiritapaamiseen voi tulla, vaikkei olisi ehtinyt lukea kyseistä kirjaa. Välillä listalla on useampiakin teoksia, tällöin niistä voi lukea yhden tai useamman. Lukupiiri ei ole sitova, ja vaikka olisi jäänyt jokin kerta väliin, seuraavaan voi aina tulla. Ei tarvitse myöskään ottaa paineita ”esiintymisestä”, sillä puhumispakkoa ei ole – paikalle voi tulla ihan vain istumaan ja kuuntelemaan.

Tapaamiset pidetään Café Artin kabinetissa (Läntinen Rantakatu 5) klo 17.30 – 19.00. Jokainen kustantaa kahvinsa ja syötävänsä itse, eikä ole pakko tilata mitään. Ilmoitathan tulostasi vetäjänä toimivalle Pieta Voipiolle (ptkvoi ät gmail piste com). Sähköpostitse voit muutenkin kysyä, jos jäi jotain epäselvää.

1. Autismi vasta-alkajille ja edistyneille
maanantai 21.9.2015
Delacato, Carl H: Muukalainen keskuudessamme. Autistinen lapsi. 1995 Kehitysvammaliitto.
TAI
Ikonen, Oiva (toim.): Autismi. Teoriasta käytäntöön. 1998 Atena.

Vaikka aihe olisikin tuttu, autismin perusteissa riittää keskusteltavaa, jopa kiisteltävää. Mitä odotat perusteokselta? Käsitelläänkö autismia liian yleisellä vai liian yksityiskohtaisella tasolla? Antavatko teokset riittävästi tietoa autismin kirjosta? Entä antavatko ne oikean kuvan? Mitä painotetaan liikaa ja mitä puuttuu? Mitä teosta tai lähdettä suosittelisit henkilölle, joka tarvitsee kunnollista perustietoa autismista?

2. Haastava käytös
maanantai 9.11.2015
Elvén, Bo Hejlskov: No Fighting, No Biting, No Screaming. How to Make Behaving Positively Possible for People with Autism and Other Developmental Disabilities. 2010 Jessica Kingsley.

Turun HAASTE-toimintamallikoulutuksen (24.10.2015) oppien muhittua päissämme on hyvä paneutua ruotsalaisen haastavan käytöksen ”gurun” teokseen. Opitko uutta? Mitä pidit kirjan parhaana antina? Mihin kysymyksiin et saanut vastausta? Kenelle haluaisit suositella tätä kirjaa? Samasta aiheesta voi lukea myös ruotsiksi: Problemskapande beteende vid utvecklingsmässiga funktionshinder (2009 Studentlitteratur), kirjoja yksi kappale Åbo Akademin pääkirjastossa.

3. Maailma autistin silmin – kirjolaisten omat tarinat
maanantai 14.12.2015
Grandin, Temple: Minun tarinani. Ulos autismista. 1992 Jyväskylän yliopisto.
Johansson, Iris: Toinen maailma, jonka tunnen. Autistin tarina. 2007 Otava.
Princes-Hughes, Dawn: Gorillan kosketus. Matkani läpi autismin. 2006 Basam Books.
Tilli, Paula: Toisin. Minun Asperger-elämäni. 2013 Finn Lectura.
Jaamme listalla olevat kirjat toisessa lukupiirissä. Jos et ollut paikalla, kysy lisää sähköpostitse!

Kuka osaisi kuvailla autismin maailmaa paremmin kuin autisti itse? Tällä kertaa valittavana on useampi vaihtoehto, sillä tarinat ovat keskenään hyvin erilaisia. Miksi kaikki nämä kirjat ovat lahjakkaiden naisten kirjoittamia? Millaisen kuvan ne antavat autismin kirjosta? Auttoiko kirja ymmärtämään jotain tiettyä asiaa paremmin?

4. Kirjoitusterapiaa – vanhempien selviytymistarinat
kevät 2016
Isaacson, Rupert: Hevospoika. 2011 Tammi.
Iversen, Portia: Outo poika. 2008 WSOY.
Kerola, Kyllikki: Lauri, poikani Lauri. Autistisen lapsen suljettu maailma. 1987 Kirjapaja.
Seppo, Saila: Elämää Asperger-lapsen kanssa. 2014 Greenbutton.
Jaamme listalla olevat kirjat kolmannessa lukupiirissä. Jos et ollut paikalla, kysy lisää sähköpostitse!

”Tavisautistien” (vrt. harvinaiset erityislahjakkuudet) vanhempien – yleensä äitien – kirjoittamia kirjoja on paljon, ja ne ovat kaikki omanlaisiaan. Tuntuuko kuin kirja kertoisi omasta elämästäsi? Voimaannuitko vertaisnäkökulmasta vai alkoiko ärsyttää? Mikä merkitys vanhempien tarinoilla on? Kirjoittaisitko itse kirjan perheesi elämästä?

5. Autistinen erityislahjakkuus eli savantismi
kevät 2016
Barnett, Kristine: Ihmeellinen mieli. Poikani tarina. 2013 Tammi.
Sacks, Oliver: Antropologi Marsissa. Seitsemän paradoksaalista tarinaa. 2006 Absurdia.
HUOM! Luvut Poikkeuksellisia lahjakkuuksia ja Antropologi Marsissa.
Jaamme listalla olevat kirjat neljännessä lukupiirissä. Jos et ollut paikalla, kysy lisää sähköpostitse!

Tökkiikö koskaan, kun ihmisillä tulee autismista heti mieleen elokuva Rainman? Vanhojen tilastojen mukaan noin 10 %:lla autisteista on jokin poikkeuksellinen erityislahjakkuus. Miten on sen lopun 90 %:n laita? Mikä autistisissa savanteissa kiinnostaa suurta yleisöä niin kovasti? Antaako harvinainen ilmiö väärän kuvan autismin koko kirjosta?

6. Mitä vielä kannattaisi lukea eli yhdessä päätettävä(t) kirja(t)
kevät 2016
Muutama idea:

– Numminen, Inkeri: Vammainen lapsi. Anna minun olla ihminen. 1977 Tammi. Inkluusio vai eriyttäminen? Pitääkö vammaisia varten olla omat luokat, koulut ja laitokset, vai onko onko parempi, että he käyttävät samoja palveluita kuin muutkin?
– CAMPBELL-McBRIDE, Natasha: Gut and Psychology Syndrome (GAPS). Natural Treatment for autism, ADHD/ADD, dyslexia, dyspraxia, depression and schizophrenia. Suolistobakteerien ja aivotoiminnan yhteys
– kuntoutus ja erilaiset terapiamuodot
– perinnöllisyys