Väliaikaisia muutoksia toiminnassa: Aisti siirtyy etäilemään

Aistin vertaistoiminta on pikkuhiljaa pandemiatilanteen vaatiessa siirtynyt etäilyksi tai tauolle. Vertaisryhmien sivuilta löydät lisätietoja kunkin ryhmän ajankohtaisesta toiminnasta ja mahdolliset etäosallistumisohjeet.

Aistin uimarit saavat jatkaa porskuttelua, sillä rajoitukset eivät koske lasten harrastuksia. Torstai -kerho aloittelee heti kun tilanne sen sallii, eli toivon mukaan heti helmikuun alkupuolella.

Pysytään terveinä ja nähdään verkossa!

Varainkeruutuote: Aistin siivousrätit, niin tiedät millä pyyhkiä!

4 kpl värikoodattuja siivousrättejä 12,90€/setti

Nyt saatavilla Aistin putiikista
https://aistinkauppa.mycashflow.fi/product/2/aistin-siivousratit

Aistin siivousrätit on värikoodattu mukaillen ammattilaissiivouksessa käytettävien siivousrättien värejä. Kunkin rätin käyttökohteesta muistuttavat runoilija, taiteilija Heli Laaksosen piirtämät herkulliset kuvat lounaismurteelle käännetyillä teksteillä.

PÖNTTÖ VAA! – punainen rätti: vain ja ainoastaan WC- istuimen (tai WC:n muiden yhtä likaisten pintojen) puhdistukseen

KYLPPÄRIN PUALEL – keltainen rätti: vessojen, pesu- ja kylpyhuoneiden pinnoille (esimerkiksi lavuaarit, seinät, hanat ja niin edelleen)

TISKIPÖYRÄL – vihreä rätti: kaikille keittiön pinnoille

PÖLYI VARTE – sininen rätti: kaikille muille kodin pinnoille kuten pöydät, hyllyt, ovet, ovenpielet valonapit ja niin edelleen

Rätin koko 20x17cm

Ympäristöystävälliset rätit on valmistettu norjalaisesta selluloosa- kuidusta ja intialaisesta puuvillasta, joka on liian lyhytkuituista mihinkään muuhun käyttöön. Painettu ympäristöystävällisin värein. Värit lämpökiinnitetään painamisen jälkeen, jolloin tuotteet ovat konepestäviä. Pitkään käytössä olleen tuotteen voi helposti raikastaa liottamalla sitä hetken etikassa ja huuhtelemalla hyvin. Pitkän elinkaarensa jälkeen tuotteet voi hävittää biojätteenä ja ne maatuvat kokonaan.

Kuuleko koulu? -etävertaistukiryhmä autismikirjon lasten ja nuorten ammattilaisvanhemmille 9.11.2021

Syksyllä 2021 autismikirjon lasten ja nuorten vanhemmilla, jotka ovat erityisopettajia tai kohtaavat työssään neurokirjon ihmisiä on mahdollisuus osallistua suljettuun etävertaistukiryhmään, jossa 3-5 tapaamiskerran aikana pohditaan oman lapsen/nuoren koulunkäyntiä monelta eri kantilta. Tapaamisten aikana esimerkiksi keskustellaan koetuista tilanteista, yhteistyön herättämistä tuntemuksista ja pohditaan miten yhteistyötä voisi parantaa. Osallistujien toivotaan sitoutuvan kaikkiin tapaamisiin.

Milloin? Alkaa tiistaina 9.11.2021 klo 18-20
Missä? Etätapaaminen Zoomissa

Ilmoittautuminen tästä linkistä : https://forms.gle/bu3raBPFT4Maskb29

Annettu aikataulu on alustava ja ensimmäisellä tapaamisella vielä varmistetaan ja tarvittaessa kalenteroidaan tapaamiset niin, että kaikilla olisi mahdollisuus osallistua kaikkiin kertoihin. Voit siis ilmoittautua vaikkei ensimmäinen tapaaminen onnistuisikaan.

Ryhmään otetaan maksimissaan kahdeksan vanhempaa. Ryhmä toteutetaan ensisijaisesti etätapaamisina Zoomissa.

Ryhmää ohjaa vertaisryhmänohjaaja ja vertaisosaaja Riikka Kiilo, joka parhaillaan viimeistelee Ohjauksen maisteriopintoja Jyväskylän yliopistossa. Tämä autismikirjon lasten ja nuorten vanhempien ryhmä on osa oppimistehtävää, jossa tarkastellaan eri toimijoiden välisiä valtasuhteita kasvatuksellisessa yhteistyössä ja erityisesti vanhempien kokemusta omasta roolistaan kodin ja koulun välisessä yhteistyössä. Osallistujien tulee huomioda, että ohjaaja voi käyttää tuotoksia (ajatuskartat, yhteiset tehtävät) oppimistehtävän itsereflektiossa täysin anonymisoituina. Tapaamisia ei nauhoiteta tai videoida. Jokaisella osallistujalla on mahdollisuus saada lopullinen työ luettavaksi. Lisätiedot: riikka.kiilo (a) gmail.com

HAASTE -toimintamalli -Koulutus vanhemmille

HAASTE -toimintamalli -Koulutus vanhemmille

Turussa 20.11.2021

Kohtaatko vanhempana tilanteita, joissa lapsen käyttäytyminen aiheuttaa haittaa lapselle itselleen, häntä lähellä oleville ihmisille tai fyysiselle ympäristölle?

Mikä on HAASTE-toimintamalli?

HAASTE-toimintamallissa haastavaa käyttäytymistä vähennetään positiivisen lähestymistavan ja yhteistyön kautta. Toimintamalli auttaa saamaan henkilön voimavarat paremmin käyttöön ja mahdollistaa, niin onnistumisia, kuin osaamistakin.

Mitä koulutus sisältää?

Koulutuksessa tutustutaan HAASTE-toimintamalliin ja HAASTE-prosessiin. Koulutuksen jälkeen vanhemmilla on valmiuksia tukea lasta HAASTE-prosessin mukaisesti ja siten vähentää ja ennaltaehkäistä haastavaa käyttäytymistä.

Missä ja milloin?

Koulutus järjestetään lauantaina 20.11.2021 klo 10-15 verkkokoulutuksena Zoomissa. Koulutus piti järjestää lähikoulutuksena, mutta osallistujien vähäisen määrän vuoksi koulutus siirrettiin verkkoon ja maksuttomaksi, jotta useammalla olisi mahdollisuus osallistua. Jo ilmoittautuneille ei lähetetä laskua koulutuksesta. Osallistumislinkit lähetetään ilmoittautuneille perjantain 19.11. aikana.

Aisti ry toteuttaa koulutuksen yhteistyössä Autismiliiton ja Opintokeskus Siviksen kanssa ja kouluttajana toimii HAASTE-toimintamallin asiantuntija Pia-Maria Topi (ent. Ala-Kihniä).

Jos ilmoittautumislomake toimii huonosti, kokeile täyttää se osoitteessa: https://forms.gle/BwWwxHVJ8JdYsfyF7

HAASTE -toimintamalli ammattilaisille

Turku 19.11.2021 klo 9-16

HAASTEtoimintamalli käyttöön!

Kohtaatko työssäsi tilanteita, joissa asiakkaan, oppilaan tai potilaan käyttäytyminen aiheuttaa haittaa joko henkilölle itselleen, toisille ihmisille tai fyysiselle ympäristölle? Olet varmaankin jo huomannut, ettei haastava käyttäytyminen ole ainoastaan yksilön ongelma, eikä sitä voi ratkaista ilman ympäristön tukea, apua ja muokkaamista.

Mikä on HAASTE-toimintamalli?

HAASTE-toimintamallissa haastavaa käyttäytymistä vähennetään positiivisen lähestymistavan ja yhteistyön kautta. Toimintamalli auttaa saamaan henkilön voimavarat paremmin käyttöön ja mahdollistaa, niin onnistumisia, kuin osaamistakin.

Mitä koulutus sisältää?

Koulutuksessa tutustutaan HAASTE-toimintamalliin ja HAASTE-prosessiin. Koulutuksen jälkeen osallistujalla on valmiudet toteuttaa HAASTE-prosessi, joka on strukturoitu yhteistyömalli haastavan käyttäytymisen vähentämiseksi ja ennaltaehkäisemiseksi.

Missä ja milloin?

Koulutus järjestetään Turussa 19.11.2021 klo 9-16 Lounatuulet -yhteisötalon Pihlajasalissa, osoitteessa Läntinen Pitkäkatu 33. Päivä sisältää kaksi kahvitaukoa ja omakustanteisen lounaan. Koulutuksen hinta on 80€ osallistujaa kohden ja Aisti ry:n jäsenet pääsevät mukaan alennetulla 30€ hinnalla.

Aisti ry toteuttaa koulutuksen yhteistyössä Autismiliiton ja Opintokeskus Siviksen kanssa ja kouluttajana toimii HAASTE-toimintamallin asiantuntija Pia-Maria Ala-Kihniä.

Jos ilmoittautumislomake toimii huonosti, kokeile täyttää se osoitteessa: https://forms.gle/47crAgDtc9oZoADp9

2.10.2021 Suunnistusta ja nokipannu kahvia Impivaaran liikuntakeskuksella

Aiheena suunnistusta ja kuinka opetella suunnistamaan? Miten karttaa luetaan ja miten kompassi toimii? Erilaisia suunnistustehtäviä koko perheelle. Lisäksi tarjolla nokipannukahvia ja kuumaa mehua! Paikka: Impivaaran liikunta- ja urheilukeskus, Kurranpolku (tapaaminen polun päässä tulipaikalla). Paikalla nuotio, joten voit ottaa grillattavat eväät. 

Toteutus mikäli viisi (5) osallistuu, maksimissaan 10 henkilöä.
Jäsenille 10€/hlö ja ei-jäsenille 15€/hlö, avustajat maksuttomia.

Ilmoittaudu mukaan 2.10.2021 metsäretkelle Impivaaran liikuntakeskukselle tästä linkistä: https://forms.gle/iELQSFZ7magCMvaG6

10.11.2021 OTA KOPPI! Neurokirjon aikuisen kohtaaminen palvelujärjestelmässä

Klo 13:00-16:00 verkossa!

Tilaisuuden tarkoituksena on lisätä sosiaalihuollon ammattilaisten ja muiden asiasta kiinnostuneiden ymmärrystä nuorten aikuisten ja aikuisten neuropsykiatrisista oirekuvista, etenkin adhd:stä ja autismikirjosta, jotta tietoisuus lisääntyisi palvelujärjestelmissä.

Iltapäivän ohjelma:
13:00-13:30 Tervetuloa!
Yhteistyöyhdistysten esittelyt: Turun seudun autismi- ja ADHD-yhdistys Aisti ry, Suomen Autismikirjon Yhdistys ry (ASY) ja Suomen ADHD-Aikuiset ry

13:30-13:50 Kokemuspuheenvuoro

13:50-14:30 Mikä ihmeen nepsy? neuropsykiatriset häiriöt yleisesti, Mari Huhtiniemi, psykologi, työnohjaaja, neuropsykiatrinen valmentaja

14:30-14:40 Tauko

14:40-15:00 Kokemuspuheenvuoro

15:00-15:45 Neuropsykiatrisesti oireilevien aikuisten palveluiden järjestäminen Helsinginkaupungin vammaispalveluissa, Anu Purhonen, projektipäällikkö ja Tuomo Ratinen, vammaisten työ- ja päivätoiminnan päällikkö

15:45-16:00 Päivän päätös

Tilaisuus on maksuton. Ei ilmoittautumista, suora linkki tapahtumaan:
https://urly.fi/2b96 ja meeting ID 370 242 8050

HUOM! Osallistujamäärä on rajattu 500 henkilöön! Tapahtumasta tulee tallenne luvan antaneiden puhujien osalta kahden viikon ajaksi. Tallenne on katsottavissa Autismiliiton Youtube-kanavalla tapahtuman jälkeen.

Voit tulostaa tapahtuman ohjelmaesitteen tästä:

Tapahtuman järjestävät Turun seudun autismi- ja ADHD-yhdistys Aisti ry, Suomen autismikirjon yhdistys ry (ASY) ja Suomen ADHD-aikuiset ry yhteistyössä Opintokeskus Siviksen kanssa.

Tapahtumajärjestelyjä tukevat Autismiliitto ry ja ADHD-liitto ry.

Lisätietoja: Marjo Häyry, marjo.hayry@autismiliitto.fi.

Kuuleko koulu? Vertaistukiryhmä autismikirjon lasten ja nuorten vanhemmille alkaa 22.9.2021

Syksyllä 2021 autismikirjon lasten ja nuorten vanhemmilla on mahdollisuus osallistua suljettuun vertaistukiryhmään, jossa viiden tapaamiskerran aikana pohditaan oman lapsen/nuoren koulunkäyntiä monelta eri kantilta. Tapaamisten aikana esimerkiksi keskustellaan koetuista tilanteista, yhteistyön herättämistä tuntemuksista ja pohditaan miten yhteistyötä voisi parantaa. Osallistujien toivotaan sitoutuvan kaikkiin viiteen tapaamiseen.

Milloin? Keskiviikkoisin 22.9., 6.10., 20.10., 3.11. ja 17.11. klo 17:30-19:30
Missä? Lounatuulet yhteisötalo, Kokoustila Raita 3krs., Läntinen Pitkäkatu 33, Turku.

Ilmoittautuminen tästä linkistä 21.9.2021 mennessä: https://forms.gle/HHQwYxbX7ovKqvUg7

Annettu aikataulu on alustava ja ensimmäisellä tapaamisella vielä varmistetaan ja tarvittaessa kalenteroidaan tapaamiset niin, että kaikilla olisi mahdollisuus osallistua kaikkiin kertoihin.

Ryhmään otetaan maksimissaan kahdeksan vanhempaa. Ryhmä toteutetaan ensisijaisesti lähitapaamisin Lounatuulet yhteisötalossa.

Ryhmää ohjaa vertaisryhmänohjaaja ja vertaisosaaja Riikka Kiilo, joka parhaillaan viimeistelee Ohjauksen maisteriopintoja Jyväskylän yliopistossa. Tämä autismikirjon lasten ja nuorten vanhempien ryhmä on osa oppimistehtävää, jossa tarkastellaan eri toimijoiden välisiä valtasuhteita kasvatuksellisessa yhteistyössä ja erityisesti vanhempien kokemusta omasta roolistaan kodin ja koulun välisessä yhteistyössä. Osallistujien tulee huomioda, että ohjaaja voi käyttää tuotoksia (ajatuskartat, yhteiset tehtävät) oppimistehtävän itsereflektiossa täysin anonymisoituina. Tapaamisia ei nauhoiteta tai videoida. Jokaisella osallistujalla on mahdollisuus saada lopullinen työ luettavaksi. Lisätiedot: riikka.kiilo (a) gmail.com

14.9.2021 Avoimet ovet Aistin toimistolla klo 10-19

Aistin hallituksen jäsenet pivät toimistolla Lounatuulet yhteisötalossa (Läntinen Pitkäkatu 33, 2.krs) ovet auki tiistaina 14.9. klo 10:00-19:00. Kaikki halukkaat ovat tervetulleita kahvittelemaan, rupattelemaan ja viihtymään Aistin toimistolle, tule ja mene milloin haluat.

Tapahtuma on maksuton, ei ennakkoilmoittautumisia!

Tervetuloa!

Saapumisohje Aistin toimistolle: OpasteAisti

18.10.2021 esittelyssä: Lastensuojelun kokemuskumppanit

Mitä?
Tule kuulemaan lastensuojelun Asiakkaasta kumppaniksi -hankkeesta ja kokemuskumppanitoiminnasta!

Missä?
Lounatuulet Yhteisötalon Pihlaja-salissa (2.krs, Läntinen Pitkäkatu 33, Turku)

Milloin?
maanantaina 18. lokakuuta klo 18.00-19.30

Ilmoittautuminen 17.10.2021 mennessä:
https://forms.gle/mA9vL96Bp4DvSTDT8

Sisältö:
Kokemuskumppanit ovat koulutettuja lastensuojelun lapsensa kanssa läpikäyneitä vanhempia, jotka toimivat lastensuojelun asiakasvanhemmille vertaistukitehtävissä sekä lastensuojelun kehittämis- ja vaikuttamistehtävissä.

Kokemuskumppani-toimintaa toteuttaa ja kehittää Perhekuntoutuskeskus Lausteen koordinoima Asiakkaasta kumppaniksi -hanke, joka vastaa myös kokemuskumppanien tarjoamisesta, koulutuksesta ja työnohjauksesta.

HUOM! Lue Covid-tiedote alta!

Jokaisen osallistujan tulee tiedostaa, että tilaisuuteen osallistumiseen liittyy koronaviruksen aiheuttamia riskejä. Tilaisuuteen ei voi osallistua sairaana tai edes lieväoireisena ja järjestäjällä on oikeus pyytää oirehtivaa osallistujaa poistumaan. Riskiryhmiin kuuluvien osallistujien tulee pohtia huolellisesti tilaisuuteen osallistumista. Tilaisuudessa tulee noudattaa turvavälejä ja turvata kaikkien turvallinen osallistuminen noudattamalla voimassaolevia hygieniaohjeita. Järjestäjät muistuttavat ohjeista. 

Ilmoittautumisen yhteydessä kerättyjä tietoja säilytetään kaksi (2) viikkoa tilaisuuden jälkeen. Mikäli tilaisuudessa ilmenee altistuminen Covid-19 virukselle joko yhdistys tai tartuntoja jäljittävät viranomaiset ovat yhteydessä osallistujiin annettujen yhteystietojen pohjalta. Tämän jälkeen tiedot tuhotaan.