Sosiaalihuollon tehtävänä on auttaa vaikeissa tilanteissa olevia ihmisiä elämään hyvää arkea yhdenvertaisesti. Sosiaalipalveluita voidaan myöntää sosiaalihuoltolain tai erikoislakien, kuten vammaispalvelu-, kehitysvamma- ja esimerkiksi lastensuojelulain nojalla. Näitä palveluita voivat olla henkilökohtainen apu, ammatillinen tukihenkilö, omaishoidontuki, lastenhoitoapu, kotipalvelu, tuettu asuminen, sosiaalinen kuntoutus tai pelkästään palveluohjaus ja -neuvonta.
Sosiaalihuollon ammattilainen arvioi asiakkaan tilannetta yksilöllisesti ja myös perustelee mahdollisen myönteisen tai kielteisen päätöksen asiakkaan yksilölliseen tilanteeseen vedoten. Sosiaalipalveluihin hakeutuessaan kannattaa pyytää kokonaisvaltaisesti ja moniammatillisesti tehtyä palvelutarpeen arviointia ja huolehtia siitä, että oma näkemys tulee kirjatuksi asiakirjoihin.
- Turkulainen Lakitoimisto Kumpuvuori on erikoistunut vammaisoikeudellisiin kysymyksiin.
- Järjestöjen yhteisestä sosiaaliturvaoppaasta löytyy runsaasti tietoa myös neurokirjon henkilöiden palveluista ja etuuksista.
- Varsinais-Suomen hyvinvointialueella sosiaalipalveluihin hakeudutaan asiakasohjaus Soihdun kautta asuinkunnan mukaan (esim. Turku, Raisio-Rusko-Naantali, Kaarina-Paimio-Sauvo tai Lieto-Loimaan seutu).
- Varsinais-Suomen hyvinvointialueen erityisperhetyö tarjoaa myös tukea perheille, joissa on autismin kirjolla oleva lapsi, sekä aikuisille autismikirjon henkilöille. Erityisperhetyön asiakkaaksi haetaan vaativien vammaispalvelujen palveluohjauksen avulla.
- THL:n lastensuojelun käsikirja ja vammaispalveluiden käsikirja ovat toimivia ja kattavia tietopankkeja niin lapsille, nuorille ja heidän perheilleen kuin ammattilaisillekin.
- Valviran ja AVI:n sivuilta löytyy tietoa valvonnasta ja kantelusta esimerkiksi sosiaali- ja terveydenhuoltoon sekä varhaiskasvatukseen ja koulutukseen liittyen.