Menneet tapahtumat

Tälle sivulle on koottu Aistin menneitä tapahtumia.

23.10.2019 Oivalla ADHD! -ilta

Oivalla ADHD! -tietoilta antaa perustietoa siitä, mikä on ADHD. Ilta sopii erinomaisesti sellaisille ADHD-oireisten henkilöiden läheisille tai ammattilaisille, jotka kohtaavat ADHD-oireisia henkilöitä työssään.

Oivalla ADHD-iltoja järjestetään säännöllisesti joka toinen kuukausi ja ne ovat kaikki sisällöltään samanlaisia. Mikäli et pääse osallistumaan tähän iltaan, voit osallistua keväällä 2020 vastaavan sisältöiseen iltaan.

Oivalla ADHD! -ilta pidetään 23.10.2019 Lounatuulet Yhteisötalon Jalava neuvotteluhuoneessa (2. krs.) klo 17.30-19.30. Illan kouluttajana on Karoliina Polvi.

Ilmoittautuminen 23.10.2019 iltaan: https://forms.gle/BoMgHpXD8uWLbKJ58

Ilta on maksuton.

____________________________________________________________________________________________

16.10.2019 Esteille hyvästit!-julkkarit

Esteille hyvästit! -opas on nyt julkaistu. Opaskirja on tarkoitettu neurokirjon lasten ja nuorten kanssa toimiville aikuisille. Neurokirjolla oppaassa tarkoitetaan lapsia ja nuoria, joilla on autismikirjon tai ADD-, ADHD- tai Tourette-diagnoosi tai piirteitä jostakin näistä.

Opas sisältää tietoa, asiantuntijoiden vinkkejä ja hyväksi havaittuja menetelmiä, jotka ovat avuksi neurokirjon lasten ja nuorten kasvatus- ja ohjaustilanteissa. Opas on suunnattu erityisesti varhaiskasvatukseen, kouluympäristöihin ja koteihin, mutta on hyödyllinen myös esimerkiksi lapsen ja nuoren harrastusympäristöille.

Oppaassa sovelletaan myös positiivista psykologiaa ja positiivista pedagogiikkaa, avataan muun muassa itsemyötätunnon taidon tärkeyttä ja kerrotaan mitä asenne-esteettömyys on.

Opas on tuotettu Esteetön lapsuus -hankkeessa (2017-2019), jonka rahoittaa STEA. Oppaan tekoprosessissa ovat olleet mukana ADHD-liitto, Turun seudun Autismi- ja ADHD-yhdistys Aisti ry, Helsingin kaupungin kasvatuksen ja koulutuksen toimiala, lastensuojelulaitos Kyröskartano, Pelastakaa Lapset ja nuorisokoti Pärske, Suomen Mielenterveys Mieli ry, Suomen Tourette- ja OCD-yhdistys, Suomen Vanhempainliitto sekä Väestöliitto. Lisäksi oppaan teossa on hyödynnetty neurokirjon lasten ja nuorten vanhempien kokemusasiantuntijuutta.

Autismisäätiö ja Aisti ry järjestävät yhteistyössä oppaan aluejulkkarit Turussa, Lounatuulet Yhteisötalon Pihlajasalissa (2. krs.) 16.10.2019. Päiväjulkkarit pidetään klo 13.00-15.00 ja iltajulkkarit klo 17.00-19.00. Julkkareissa jaetaan opasta ilmaiseksi sellaisille osallistujille, jotka ovat ilmoittautuneet ennakkoon. Viimeinen ilmoittautumispäivä on 6.10.2019. Julkkareihin voi osallistua ilman ennakkoilmoittautumista, mutta tällöin ei saa opasta.

Ilmoittautuminen julkkareihin tapahtuu tästä linkistä: https://forms.gle/scXnpBuLVaSiKmEK7

esteet

 

____________________________________________________________________________________________

 

8.-9.6.2019 Mielenterveyden ensiapu 2

Aisti ry järjestää mielenterveyden ensiapu 2-kurssin! Tällä kurssilla käydään läpi erilaisia mielenterveyden haasteita, kuten masennus, ahdistuneisuus ja psykoosi, ja pohditaan, miten ihmisiä autetaan näiden haasteiden kanssa.

Koulutus pidetään Lounatuulet Yhteisötalossa, osoitteessa Läntinen Pitkäkatu 33. Koulutustilana on Jalava-sali (2. krs.) ja koulutuspäivät ovat 8.-9.6.2019. Kumpikin koulutuspäivä kestää klo 10-17 sisältäen tunnin omakustanteisen lounastauon. Hinta on 40 euroa Aisti ry:n jäsenille ja 70 euroa ei-jäsenille sisältäen kurssilla käytettävän Haavoittuva mieli – tunnista ja tue-kirjan sekä aamukahvit.

Kouluttajina toimivat Satu Mäkinen ja Sari Halenius.

Ilmoittautumiset oheisen linkin kautta 19.5.2019 mennessä: https://forms.gle/qghVozRDXqJnDDyB8. Huomaathan, että ilmoittautuminen on ehdottoman sitova!

Tervetuloa!

____________________________________________________________________________________________

26.5.2019 Aistin perinteinen linturetki Ruissalossa

Aisti ry järjestää kaikille luonnosta ja kävelystä kiinnostuneille jäsenilleen jo neljännen kerran keväisen linturetken Ruissaloon sunnuntaina 26.5.2019. Pari tuntia kestävän kävelykierroksen oppaana toimii lintuharrastaja Heikki Lehtonen. Lintujen bongausta varten voi halutessaan ottaa mukaan omat kiikarit.

Kokoonnumme kello 10:00 Saaronniemen kauimmaiselle parkkipaikalle, lähelle hiekkarantaa. Saaronniemeen pääsee kätevästi bussilla numero 8, joita kulkee Ruissaloon sunnuntaisin puolen tunnin välein.

Parkkipaikalta kävelemme yhdessä niemen kärkeen, jossa nautimme eväistä. Linturetken päätteeksi voi myös halutessaan jäädä grillipaikalle ruokailemaan. Iloinen mieli, omat eväät ja säänmukainen varustus mukaan! Linturetki on maksuton.

Ilmoittautumiset perjantaihin 24.5. mennessä tämän linkin kautta: https://forms.gle/1Um3FqiSLCGABavY8

Tervetuloa mukaan yksin, kaksin, ystävän tai koko perheen kanssa!

Säävaraus! Retken peruuntumisesta ilmoitamme tekstiviestillä.

Kuvallisen ohjelman voit tulostaa täältä: Linturetki_kuvatarina_2019

____________________________________________________________________________________________

30.5.2019 Seikkailutoimintaa Littoistenjärven uimarannalla

Tervetuloa helatorstaina 30.5.2019 Littoistenjärven uimarannalle tutustumaan MLL:n kuntoutussäätiön Isät ja pojat puussa-seikkailutoimintaan! Ohjelmassa on melontaa, fatbike-pyöräilyä, kalastusta, kokkailua nuotiolla ja paljon muuta mukavaa. Pääset samalla tutustumaan myös Aisti ry:n hallituksen jäseniin ja aktiiveihin.

Tapahtuma alkaa klo 13.00 ja päättyy klo 18.00. Tapahtuma on maksuton, mutta vaatii ilmoittautumisen. Ilmoittautumiset MLL:n kuntoutussäätiön projektikoordinaattorille Satu Kanaselle 24.5.2019 mennessä joko sähköpostilla satu.kananen@mll.fi tai puhelimitse 040 653 1735.

Isät ja pojat puussa-seikkailutoiminnasta saat lisätietoa täältä: https://www.lastenkuntoutus.net/perheille/yksilollinen_perhekuntoutus/isat_ja_pojat_puussa_-seikkailutoiminta

Helatorstai-mainos

______________________________________________

26.5.2019 Taideterapiademo klo 12-15

Aisti ry ja taideterapeuttiopiskelija Anniina Kuula järjestävät yhteistyössä TAIDETERAPIADEMON, joka esittelee ensi syksynä (2019) alkavaa ryhmätaideterapiaa. Demo järjestetään Lounatuulet Yhteisötalon Pihlaja-salissa sunnuntaina 26.5.2019 klo 12-15. 

Demopäivä on tarkoitettu autismikirjon ja adhd-oireisille aikuisille, jotka ovat kiinnostuneita taideterapiasta. Tilaisuus sisältää info-osuuden tulevan kurssin sisällöstä ja toiminnasta sekä taidetyöskentelyosuuden. Lisäksi käydään avointa vuoropuhelua demopäivään osallistujien ja ohjaajan välillä, jolloin osallistujilla on mahdollisuus mm esittää kysymyksiä tulevaan kurssiin liittyen.

Demopäivään (tai syksyn taideterapiaryhmään) osallistujilta ei vaadita aikaisempaa kokemusta taidetyöskentelystä eikä taidetöitä arvostella tai arvioida taiteellisten kriteereiden mukaan. Osallistujan kannattaa pukeutua taidetyöskentelyyn sopiviin vaatteisiin. Muita tarvikkeita ei tarvita.

Ilmoittautuminen demopäivään 19.5.2019 mennessä linkin kautta
https://forms.gle/nM9YpSRFYhGj2o996

Lisätiedot: aistiyhdistys@aistiyhdistys.fi

______________________________________________

2.4.2019 Puheenvuoroja autismikirjolta Turun pääkirjastossa

Tule kansainvälisenä autismitietoisuuden päivänä 2.4.2019 kuuntelemaan kokemusasiantuntijoiden puheenvuoroja elämästä autismikirjolla. Puheenvuorot pidetään Rotundassa klo 18:00-19:45.

Aisti ry:llä on 2.4.2019 myös oma esittelypöytä pääkirjaston aulassa klo 10:00-19:00. Tervetuloa tapaamaan yhdistyksen aktiiveja ja keskustelemaan autismikirjosta.

WAAD2019-1

_____________________________________________________________

2.3.2019 Koulutuspäivä autismikirjon isovanhemmille

Aisti ry järjestää koulutuspäivän autismikirjon lasten isovanhemmille Lounatuulet Yhteisötalon Pihlajasalissa (2.krs) lauantaina 2.3.2019 klo 9:30-16:30.

Tilaisuuden tarkoituksena on tarjota isovanhemmille tietoa autismikirjosta ja vinkkejä lastenlasten kanssa toimimiseen. Koulutuspäivä pyritään toteuttamaan keskustelevassa hengessä siten, että osallistujilla on koko ajan mahdollisuus esittää itselleen ajankohtaisia kysymyksiä. Tämän johdosta tilaisuuteen eivät voi osallistua kuin autismikirjon henkilöiden isovanhemmat. Tilaisuudessa on läsnä isovanhempien vertaistukiryhmän ohjaaja.

Päivän ohjelma

9:30 Aamukahvi ja ilmoittautuminen
10.00 Tervetuloa – yhdistyksen esittely
10:15 Perustietoa autismikirjosta – Riikka Kennovaara Aisti ry
12:00 omakustanteinen lounas
13:00 Haastava käyttäytyminen – Pia-Maria Ala-Kihniä,
järjestösuunnittelija Autismi- ja Aspergerliitto ry
14:30 kahvitauko
15:00 Kokemusasiantuntijan puheenvuoro – Anniina Ala-Soini,
Autismi- ja Aspergerliitto ry
15:30 Yhteinen keskustelu – tilaa kysymyksille ja isovanhempien
vertaistukiryhmän toiminnan esittely
16:30 Hyvää kotimatkaa!

Tilaisuus on maksuton, mutta vaatii ennakkoilmoittautumisen. Tilaisuus toteutuu, jos osallistujia on vähintään 10. Pidätämme oikeuden muutoksiin.
Lisätiedot: aistiyhdistys@aistiyhdistys.fi
Ilmoittautuminenhttps://goo.gl/forms/y8zxXRVjMmI23Sb33

 

Autismikirjon henkilöiden isovanhempien koulutuspäivä 20190302-1

 


Syksyn kiinnostavin seminaari on täällä!

AIKUISET JA ADHD: KÄYPÄ HOITO -SUOSITUS
perjantai 23.11.2018 klo 9-16
Johan Haartman -sali, TYKS T-sairaala, Hämeentie 11, Turku

Duodecim täydensi ADHD:n Käypä hoito -suositusta aikuisten ADHD:n hoidolla keväällä 2017. Nyt järjestettävässä seminaarissa käydään läpi Käypä hoito -suositusta niin aikuisten kuin aikuistuvien nuorten osalta. Kokonaisuutta täydentää tietopaketti ADHD:n vaikutuksesta varusmiespalveluksen ja ajokortin suorittamiseen sekä kokemusasiantuntijan puheenvuoro.

Luennoimassa ovat LT psykiatrian erikoislääkäri Juha Markkula, LL lastenpsykiatrian ja nuorisopsykiatrian erikoislääkäri lääkintäkapteeni (evp) Pekka Räisänen ja psykologi Linda Ljungqvist.

Tilaisuus on tarkoitettu terveydenhuollon ammattilaisille ja muille asiasta kiinnostuneille.

Tilaisuus on maksuton, mutta edellyttää ennakkoilmoittautumista.

Ilmoittautuminen 20.11.2018 mennessä: https://goo.gl/forms/ahgtcRCTpkhXpiTh1

Lisätiedot ja tiedustelut: aistiyhdistys@aistiyhdistys.fi

Tilaisuuden järjestävät: TYKS Psykiatrian toimialue ja Turun seudun autismi- ja ADHD-yhdistys Aisti ry

Seminaarin ohjelma:
9:00 Ovet auki
9:15 Tervetuloa
9:20 Aikuiset ja ADHD: oirekuva ja diagnosointi, kuntoutus ja lääkehoito
Juha Markkula LT Psykiatrian erikoislääkäri, TYKS
10:30 tauko
10:40 Aikuiset ja ADHD: oirekuva ja diagnosointi, kuntoutus ja lääkehoito – jatkuu
Juha Markkula LT Psykiatrian erikoislääkäri, TYKS
12:00 lounas (omakustanteinen)
13:00 ADHD:n psykososiaaliset hoidot ja niiden saatavuus Turun seudulla
Linda Ljungqvist Psykologi, Turun kaupunki
13:30 ADHD – Nuoruudesta aikuisuuteen
Pekka Räisänen LL Lastenpsykiatrian ja nuorisopsykiatrian erikoislääkäri Lääkintäkapteeni (evp), Mehiläinen
14:15 Kahvitauko
14:45 ADHD, ajokortti ja armeija
Pekka Räisänen LL Lastenpsykiatrian ja nuorisopsykiatrian erikoislääkäri Lääkintäkapteeni (evp), Mehiläinen
15:15 Kokemusasiantuntijan puheenvuoro
15:45 Loppusanat – hyvää kotimatkaa

Pidätämme oikeuden ohjelman muutoksiin.

Lataa tilaisuuden esite ja ohjelma näistä linkeistä: 

 


14. ja 28.10.2019 Mielenterveyden ensiapu 1-koulutus

KURSSI ON TÄYNNÄ! VARASIJAPAIKOILLE VOI VIELÄ ILMOITTAUTUA!

 

Aisti ry järjestää Suomen Mielenterveysseuran kehittämän mielenterveyden ensiapu 1-koulutuksen. Koulutuspäivät ovat sunnuntait 14.10. ja 28.10.2019. Kouluttajina toimivat Satu Mäkinen ja Sari Halenius. Koulutus on osallistujille maksuton. Osallistujat saavat myös maksuttoman Mielenterveys elämäntaitona-kirjan.

Koulutuspäivät pidetään Lounatuulet Yhteisötalon (Läntinen Pitkäkatu 33) Jalava-salissa (2.krs.) klo 10.00-17.00. Koulutuspäivä sisältää tunnin mittaisen omakustanteisen lounaan. Tarjolla on aamukahvia ja teetä.

Koulutuksesta on mahdollisuus saada todistus. Todistuksen saaminen edellyttää läsnäoloa kumpanakin koulutuspäivänä.

Koulutukseen mahtuu mukaan 15 henkilöä ilmoittautumisjärjestyksessä. Lähetämme koulutukseen mukaan mahtuneille tervetulokirjeen ennen kurssin alkua.

Ilmoittautuminen kurssille tapahtuu alla olevan lomakkeen kautta, viimeistään 10.10.2019 mennessä.

https://goo.gl/forms/5Nz0uJ2EH9kR3mCv2

Lämpimästi tervetuloa!

____________________________________________________________________________________________

18.11.2018 Painopeittotyöpaja

Tervetuloa tutustumaan painopeittoihin ja paino/hypistelytyynyihin! Työpajassa käsitellään erilaisten painotuotteiden käyttöä ja valmistamista. Sekä painopaula- että raepainopeiton valmistus käydään läpi vaihe vaiheelta, ja mukaan saa kuvalliset ohjeet. Huomaathan, että työpajassa ei ommella eikä siellä ole mitään materieaaleja myynnissä. Loppuun on varattu aikaa oman peiton tai tyynyn suunnittelua varten. Jos sinulla on kankaita tai muita materiaaleja painotuotetta omia, ota ne mukaan.

Tapahtuma on maksuton. Sitovat ilmoittautumiset 9.11. mennessä.

dav

30.7.2018 Priden kulkuekylttipaja nuorille sekä Sateenkaarevien näperryspaja

TuSeta ja Aisti ry järjestävät Priden kunniaksi nuorten kylttipajan sekä Sateenkaarevien näperryspajan Lounatuulet Yhteisötalossa, osoitteessa Läntinen Pitkäkatu 33 (2. krs.).

Kylttipaja pidetään klo 16-18, ja siellä tehdään kylttejä, kannatushuutoja, ilosanomia ja kannanottoja lauantain kulkueeseen. TuSeta tuo paikalle pahvit, lakanat ja maalit.

Näperryspaja pidetään klo 17-19 Aistin tiloissa. Pajassa tehdään hamahelmistä avaimenperiä, magneetteja ja koruja. TuSeta hoitaa paikalle kaiken tarvittavan.

Tervetuloa mukaan askartelemaan tai ihan vain hengamaan ja juttelemaan mukavia!

nuorten kylttipaja

______________________________________________

28.7.2018 Kesäretki Särkänniemeen

KESÄRETKI PERUTTU LIIAN VÄHÄISEN OSALLISTUJAMÄÄRÄN VUOKSI!

 

Tervetuloa mukaan Aisti ry:n kesäretkelle Särkänniemeen! Retkelle lähdetään lauantaina 28.7.2018.

Järjestämme yhteiskuljetuksen Särkänniemeen ja takaisin. Bussi lähtee tuomiokirkon läheltä, hovioikeustalon takaa, klo 9.00. Perillä Särkänniemessä olemme klo 11.00. Paluumatka Särkänniemestä alkaa klo 18.30 ja takaisin Turussa olemme n. klo 20.30. Bussikyyti maksaa 10 €/hlö jäseniltä ja 20 €/hlö ei-jäseniltä. Muistathan, että kuten joka vuosi, myös tänä vuonna voit tulla mukaan bussiin, vaikket tulisikaan Särkänniemeen! Voit viettää päivän Tampereella vieraillen muissa Tampereen turistikohteissa, tai voit vaikkapa käydä moikkaamassa sukulaisia ja kavereita.

Jokainen maksaa itse pääsylippunsa Särkänniemeen. Särkänniemellä on olemassa erilaisia tarjouksia ja myös Plussa-etuja. Katso tarkemmat tiedot Särkänniemen rannekkeista, hinnoista sekä muista eduista Särkänniemen sivuilta: https://sarkanniemi.fi/muut/etukampanjat/

Ilmoittaudu mukaan retkelle oheisen ilmoittautumislomakkeen kautta 20.7.2018 mennessä: https://goo.gl/forms/QCp9sMTFcUXoxXMI3

______________________________________________

Kesäleirit ADHD-oireisille ja Asperger-lapsille sekä -nuorille kesäkuussa 2018

Aisti ry järjestää ADHD-oireisille ja Asperger-lapsille kaksi kesäleiriä Turun Hirvensalossa Oriniemen partiomajalla kesäkuussa 2018. 1.-4.-luokkalaisten leiri järjestetään 25.-27.6.2018, maanantai-keskiviikko ja 4.-luokkalaisten ja sitä vanhempien lasten ja nuorten leiri järjestetään 27.-29.6.2018 keskiviikko-perjantai.

Leirillä lapset ja nuoret tutustuvat toisiinsa ja saavat vertaiskokemusta. Toiminnallisissa pienryhmissä pyritään vahvistamaan vuorovaikutustaitoja ja selviydytään erilaisista sosiaalisista tilanteista. Yöpyminen on kokemus kohti itsenäisempää toimintaa. Leirin ohjelmassa on mukavaa yhdessäoloa, ulkoilua, pelailua, luonnossa liikkumista sekä uimista ja saunomista.

Oriniemen partiomajaan pääset tutustumaan partiomajan omilla sivuilla: http://partiomaja.kotisivukone.com

Leirin hinta on 95 € Aistin jäsenille ja 150 € -ei jäsenille. Leirin lasku lähetetään sähköpostitse ennen leiriä.

Leiristä vastaavat Karoliina Polvi ja Päivi Laurila ja lisäksi mukana on riittävä määrä ohjaajia.

Mikäli lapsi tarvitsee henkilökohtaista apua ja ohjausta, tulee oman avustajan osallistua kurssille mukaan. Kurssille osallistuvalla lapsella tulee olla voimassaoleva vapaa-ajan/tapaturmavakuutus.

Ilmoittautumiset allaolevista linkeistä:

1.-4.-luokkalaiset: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdi2-sGUIe90Z3Mkue1h8tSPFNBjNPEUDE0dcYQz2J4-mPIcg/viewform

4.-luokkalaiset ja sitä vanhemmat: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSebWnzkr3AEqLfPjCAdFZHXTe77uVJNMBXWGTmpYKHmoFM2Aw/viewform

ILMOITTAUTUMINEN PÄÄTTYY 3.6.2018!

_____________________________________________

4.4.2018 WAAD2018 – Jo 20 vuotta autismikirjon hoitoa Turussa!

Turussa YK:n Autismitietoisuus päivää (2.4.2018) juhlistetaan keskiviikkona 4.4.2018 Lountuulet Yhteisötalossa lähes koko päivän mittaisella tapahtumalla, jossa muistellaan menneitä, mutta ollaan myös tukevasti läsnä tässä päivässä.

Päivässä vieraaksemme tulee useita ammattilaisia – yhden ammattilaisen sanoin: meillä on hyvä kattaus paikallisia autismikirjon asiantuntijoita!

Luennot alkavat jo iltapäivällä ja ne jatkuvat aina iltaan saakka. Klo 16 eteenpäin on myös mahdollisuus tehdä itselle koru, avaimenperä, avainnauha tai vaikka kännykkäkoru Mari Vartialan opastamana. Koruaskartelu on omakustanteista eli jokainen maksaa tarvikkeet itse.

Jollet vielä ole merkinnyt päivää kalenteriin niin nyt on korkea aika tehdä se!

Tervetuloa mukaan!

 


Tanssi- ja liiketerapiaryhmät alkavat

Aisti ry ja tanssi- ja liiketerautti Silja McNamara järjestävät keväällä kaksi erilaista tanssiterapiakurssia. Toinen kursseista on tarkoitettu lapsille ja nuorille, ja toinen aikuisille. Kummatkin kurssit pidetään 28.2.2018-18.4.2018 Lounatuulet Yhteisötalon (Läntinen Pitkäkatu 33) alakerrassa, Saarni-tilassa. Lasten ja nuorten ryhmä pidetään klo 17.00-17.45, ja aikuisten ryhmä pidetään klo 18.00-18.45. Vähintään viisi osallistujaa vaaditaan, jotta ryhmä voi alkaa, maksimi osallistujamäärä on kymmenen. Kurssin hinta on 75 € Aisti ry:n jäsenille, ja 130 € ei-jäsenille.

Ilmoittautumislinkki lasten ja nuorten ryhmään: https://goo.gl/forms/P5IIEtfaVEoWJYgS2

Ilmoittautumislinkki aikuisten ryhmään: https://goo.gl/forms/MObaukSYYSdxICGB2

Tässä kuvaukset kursseista.

Voimatanssi lapsille/nuorille jaetaan ikäryhmittäin

Kehon liikkeillä on valtava potentiaali ilmaista ajatuksia, tunteita ja ristiriitoja, niin tiedostamatta kuin tiedostetustikin. Etenkin tukea tarvitsevat lapset/nuoret, joilla on kielellisiä- sekä kommunikointivaikeuksia on tärkeää mahdollistaa eri luovia keinoja kohdata muut lapset ja aikuiset. Voimatanssissa liikutaan, leikitään, piirretään ja etsitään erilaisia tapoja kuunnella kehonkieltä. Käymme tunneilla läpi erilaisia keho-ja tanssi-improvisaatioharjoituksia, joissa on mahdollisuus löytää oma tanssinkieli, rentoutua, kommunikoida kehonkielellä. Ilmaisemalla itseään opitaan niin näyttämään tunteet, mutta myös hallitsemaan niitä.Liikumme niin yksin kuin yhdessäkin! Liike on jokaiselle osallistujalle omanlainen ja näin ollen siis joka kerta erilainen kokemus. Haluan, että kaikki osallistujat kokevat tunneillani onnistumisen tunteita. Ohjaajana annan aina paljon kehuja, joka auttaa positiivisen minäkuvan rakentamisessa.

Kurssin vetäjänä toimii turkulainen Silja McNamara, Tanssi-ja Liiketerapeutti (MA) ja Tanssitaiteilija/Koreografi (BAHons) Lontoosta. Silja on kansainvälisen uransa aikana kiertänyt tanssijana eri teattereissa sekä ohjannut monenlaisia ryhmiä. Silja toimii tällä hetkellä tanssi-ja liiketerapeuttina mm. Tanssiteatteri Erissä ja Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen eri voimavarakursseilla. Hän on myös Suomi100-hankkeen ‘Koko Suomi Tanssii’ Tanssihaasteopettaja.

 

Kerro Se Tanssien-kurssi aikuisille

Kehon liikkeillä on valtava potentiaali ilmaista ajatuksia, tunteita ja ristiriitoja, niin tiedostamatta kuin tiedostetustikin. Kerro Se Tanssien- kurssilla osallistujille mahdollistetaan oman elämäntarinan käsittely tanssitaiteen ja tanssiterapian keinoin. Kerro Se Tanssien-kurssi mahdollistaa jokaiselle tanssin ilon kokemisen, tukee tasapainoista elämää, tuo voimavaroja oman luovuuden kautta sekä antaa mahdollisuuden vaikeidenkin tunteiden käsittelyyn psykosomaattisesti oman kehon kautta. Käymme tunneilla läpi erilaisia keho-ja tanssi-improvisaatioharjoituksia, joissa on mahdollisuus löytää oma tanssinkieli, rentoutua, vapauttaa stressiä, kuunnella omaa kehoaan&mieltään, etsiä ja tutkia uusia tapoja olla omassa kehossaan. Liikumme niin yksin kuin yhdessäkin! Kurssiin osallistujilla ei tarvitse olla aikaisempaa tanssikokemusta. Liike on jokaiselle osallistujalle omanlainen ja näin ollen siis joka kerta erilainen kokemus. Tavoitteena on, että osallistujat rohkaistuvat tutkimaan omaa itseään tanssillisin keinoin! Tanssin ja liikkeen ilon voi löytää jokainen omasta itsestään.

Kurssin vetäjänä toimii turkulainen Silja McNamara, Tanssi-ja Liiketerapeutti (MA) erikoistunut Suruterapiaan ja Tanssitaiteilija/Koreografi (BAHons) Lontoosta. Silja on kansainvälisen uransa aikana kiertänyt tanssijana eri teattereissa sekä ohjannut monenlaisia ryhmiä.Silja toimii tällä hetkellä tanssi-ja liiketerapeuttina mm. Tanssiteatteri Erissä ja Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen eri voimavarakursseilla. Hän on myös Suomi100-hankkeen ‘Koko Suomi Tanssii’ Tanssihaasteopettaja.

 _____________________________________________

27.1.2018 Lapsen kohtaaminen haastavissa kasvatustilanteissa

Tulistuuko lapsesi herkästi? Hengästyttääkö lapsen vauhti? Onko läksyjen tai kotitehtävien tekeminen usein haastavaa? Huolestuttaako lapsen uhmakas tai aggressiivinen käyttäytyminen? Rajoittaako lapsen käyttäytyminen sosiaalista elämäänne? Kaipaatko vinkkejä arkeen?

Aisti ry tarjoaa 27.1.2018 koulutuspäivän haastavien kasvatustilanteiden kohtaamiseen. Koulutus toteutetaan Lounatuulet Yhteisötalon (Läntinen Pitkäkatu 33) Pihjalasalissa (2. kerros), ja koulutuspäivän pituus on klo 10-16. Hinta on jäsenille 10 € ja ei-jäsenille 30 €. Hintaan kuuluvat iltapäiväkahvit.
Lapsen usein toistuva haastava käyttäytyminen kuormittaa vanhempia monin tavoin.
Käytännönläheisessä koulutuksessa perehdytään siihen, mistä haastavat kasvatustilanteet johtuvat, miten niissä tulisi toimia ja miten niitä voidaan vähentää ennakoinnin keinoin. Koulutuksessa käsitellään esimerkiksi lasten itsesäätelytaitoja, jotka ovat yhteydessä lapsen kykyyn säädellä tunteitaan ja käyttäytymistään. Haastavissa kasvatustilanteissa aikuisen omalla vuorovaikutustavalla ja toiminnalla on ratkaiseva merkitys. Tästä syystä koulutuksessa syvennytään ennen kaikkea siihen, miten aikuinen voi omaa toimintaansa kehittämällä helpottaa haastavien kasvatustilanteiden kuormaa olennaisesti. Konkreettiset ja arjesta tutut esimerkit tukevat koulutuksen sisällön soveltamista omaan elämään.

Kouluttajana toimii KT Liisa Ahonen (Kasvusto), joka on perehtynyt haastaviin
kasvatustilanteisiin väitöstutkimuksessaan. Liisa on työskennellyt sosiaalis-emotionaalista tukea tarvitsevien lasten kanssa varhaiskasvatuksessa, esiopetuksessa ja alakouluissa. Hän on kouluttanut lasten kasvatuksesta vuodesta 2010 lähtien.

Ilmoittaudu mukaan koulutukseen 25.1.2018 mennessä oheisen ilmoittautumislomakkeen kautta: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSd-ypBKypn1T6VB_2KWEm-CyyzcGz_h6Cgbf2VaKZaqm9yGmw/viewform


 27.2.2018 Korukurssi Aisti ryn aikuisille jäsenille

Järjestämme pitkästä aikaa korukurssin yhdistyksen aikuisille jäsenille 27.2. klo 17 alkaen Lounatuulet Yhteisötalossa, Aistin toimistolla ja neuvottelutiloissa. Tarjolla kahvia, hyvää seuraa, vertaistukeakin ja mahdollisuus valmistaa uniikkeja koruja ohjaaja Mari Vartialan johdolla. Ohjaus on maksutonta, mutta tehdyistä koruista maksetaan materiaalimaksu käytön mukaan.

Ilmoittautuminen linkin kautta ma 26.2. mennessä.
https://goo.gl/forms/JSIWNZSaaHpJ8rno2

Tervetuloa!


21.11.2017 Autismikirjo, ADHD ja mieli -seminaari

Marraskuun pimeyteen tiedon valoa tuo Aistin järjestämä ”Autismikirjo, ADHD ja mieli” -seminaari. Tilaisuus pidetään tiistaina 21.11.2017 Lounatuulet Yhteisötalon Pihlaja-salissa, 2.krs (Läntinen Pitkäkatu 33, 20100 Turku) klo 11:30-15:30.

Seminaarissa käsitellään autismiin ja ADHD:hen liittyviä erityispiirteitä ja niiden vaikutuksia mielenterveyteen, jaksamiseen ja sosiaalisiin haasteisiin. Käydään läpi myös vakavia mahdollisia seurannaisvaikutuksia, kuten syrjäytymistä, päihteiden käyttöä ja rikollisuutta. Autismikirjon ja ADHD-henkilöiden mielenterveysongelmien heijastumista paitsi yksilön myös hänen läheistensä elämäkaareen pohditaan niin ammattilaisen kuin kuin kokemusssiantuntijoiden näkökulmista.

Lue seminaarin aikataulu ja ohjelma tästä linkistä.

Ilmoittautuminen seminaariin:
https://goo.gl/forms/siYExKpMFqmt5my43

Lisätiedot ja peruutukset: aistiyhdistys (a) aistiyhdistys.fi

Tilaisuus on maksuton ja avoin kaikille asiasta kiinnostuneille!

Tervetuloa!

 


9.10.2017 Arki toimimaan – Ilta ADHD-oireisille ja heidän läheisilleen

kuva1

ARKI TOIMIMAAN

ILTA ADHD-OIREISILLE JA HEIDÄN LÄHEISILLEEN

9.10. KLO 17.30-20

Lounatuulet Yhteisötalo, Pihlaja-sali, 2krs.
Läntinen Pitkäkatu 33, 20100 Turku

 

OHJELMA:

Arki haltuun – ADHD-oireisen henkilön ja vanhemman puheenvuoro
Satu Pikkarainen kokemusosaaja, Aisti ry

Arki toimimaan:
aikataulut, keskittyminen, muisti, sujuvat ihmissuhteet
Mirjami Koivunen ADHD-liitto ry

Tilaisuus on tarkoitettu kaikille asiasta kiinnostuneille. Pieni kahvitarjoilu tilaisuuden alussa.

VAPAA PÄÄSY

Ilmoittautumiset: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfVr_t_86VJu97EBAX9-6qVg_bkpO4NEraeBjjZnVzDQ_OteQ/viewform

Lisätiedot aistiyhdistys@aistiyhdistys.fi

____________________________________________________________________________________________

7.10.2017 Eläinavusteisen terapian ja toiminnan esittely- ja toimintapäivä

Aisti ry järjestää eläinten viikolla

HEVOS- JA ELÄINAVUSTEISEN TOIMINNAN ESITTELY- JA TOIMINTAPÄIVÄN 7.10.2017 klo 12–16

Paikka: Hepojoen Vuonohevoset, Orasintie 28–36, 21500 Piikkiö

Klo 12 – 13.30 ja 14.30 – 16 toiminta- ja tutustumispisteet:

  • hevosen harjausta
  • ratsastusta (2€ kierros, maksetaan käteisellä)
  • vaunuajoa (1€ n. 5 min. ajelu, maksetaan käteisellä), 4 – 5 henkilöä mahtuu kerralla kyytiin
  • koirat silitettävänä ja paijattavana
  • kanat ja kukko sekä villapossut aitauksissaan ruokittavana
  • nuotio metsikössä, jossa mahdollisuus syödä omia eväitä ja paistaa makkaraa

Klo 13.30 – 14.30 tietoiskua eläinavusteisesta toimintaterapiasta ja sosiaalipedagogisesta hevostoiminnasta. Paikalla keskustelemassa lääketieteen tohtori, lastenpsykiatrian erikoislääkäri, lapsi- ja nuorisopsykoterapeutti ja eläinavusteinen valmentaja Kaija Ikäheimo, eläinavusteinen toimintaterapeutti Catja Sell-Fernelius sekä sairaanhoitaja ja hevosharrasteohjaaja Merja Nyman-Olkkonen ja hänen tyttärensä Sissi Nyman.

Toiminta-alue sopii myös liikuntarajoitteisille.

Tietoiskujen ja keskustelun ajaksi pyydämme teitä ottamaan mukaan mahdolliset vapaa-ajan avustajat erityistä tukea tarvitseville lapsillenne ja nuorillenne. Mikäli teillä ei ole vapaa-ajan avustajaa, Aisti ry yrittää järjestää mahdollisuuksien puitteissa paikalle vapaaehtoisia avustajia. Ensisijaisesti toivomme teidän kuitenkin pyytävän paikalle omat vapaa-ajan avustajat.

Pyydämme teitä ilmoittamaan tulostanne etukäteen oheisen linkin kautta: https://goo.gl/forms/qbVq9iOg5va3Wizt1

Tervetuloa!

_____________________________________________________________

21.9.2017 Salainen metsäni-dokumenttielokuva Logomossa

Salainen metsäni -dokumenttielokuva torstaina 21.9. klo 18 Logomo Move2-salissa.

Aistilla on suuri ilo saada DocPoint 2017 yleisön suosikki -palkinnon voittanut Salainen metsäni -dokumentti esitettäväksi Turussa Logomon Move2 Salissa. Yhtistyökumppaneinamme tilaisuudessa ovat Kinokopla ja Salainen metsäni -dokumenttielokuvan IMPACT-vaikuttavuuskampanja.

Dokumenttielokuvan esitystä seuraa paneelikeskustelu, jossa elokuvan ohjaaja Niina Brandt, yhdistyksen puheenjohtaja Riikka Kennovaara ja vertaisosaaja Toivo Huovinen keskustelevat dokumenttielokuvan taustoista, toteutuksesta ja teemoista. Myös yleisöllä on mahdollisuus esittää kysymyksiä.

Dokumenttielokuvan kesto 56 min, keskustelu noin 1 tunti.

Tilaisuus on maksuton ja avoin kaikille. Ilmoittautumista ei vaadita. Saliin mahtuu 120 katsojaa saapumisjärjestyksessä. Toivomme teidän saapuvan paikalle ajoissa.

”Metsässä on rauhallista. Siellä päänsisäinen kaaos hiljenee ja Lauri tuntee olevansa kotona. Lintujen joukossa hän ei ole niin erilainen ja outo.

Lauri on nuori mies autismin kirjolla. Hän ei pysty puhumaan, mutta henkilökohtaisen tulkkinsa Pirjon avulla hän pystyy ilmaisemaan itseään ja saa yhteyden maailmaan. Pirjon rauhallisuus tuo voimaa myös Laurille. Muiden kanssa hän ei voi kirjoittaa.

Laurin kirjoitukset avaavat ikkunan hänen sisäiseen maailmaansa. Autismin kuoren alla on ajatteleva ja tunteva nuori, joka unelmoi rakkaudesta. Arki ei ole helppoa, mutta sen keskeltä kumpuavat Laurin ajatukset elämästä, kaipuusta ja itsemääräämisoikeudesta.

Salainen metsäni sukeltaa erilaisuuden pinnan alle. Kaksi todellisuutta kohtaa toisensa, kun aikuistumisen haasteet ja ryhmäkodin arki yhdistyvät kuviin metsästä ja Laurin pohdintoihin. Lauri haaveilee tytöstä, joka näkisi hänessä autismin sijaan ystävällisen, filosofiaa rakastavan nuoren miehen.” 

http://doubleback.fi/home/salainen-metsani/

https://docpoint.info/tapahtumat/elokuvat/salainen-metsani/

http://www.koulukino.fi/?id=3971

____________________________________________________________________________________________

4.11.2017 Painopeittotyöpaja

Painopeittotyöpaja la 4.11.2017 klo 12-15, Lounatuulet yhteisötalo (Läntinen Pitkäkatu 33, Turku).

Tervetuloa tutustumaan erilaisiin painopeittoihin ja paino/hypistelytyynyihin! Työpajassa käsitellään painotuotteiden käyttöä ja valmistamista. Huomaathan, että työpajassa ei ommella, vaan valmistus käydään läpi vaihe vaiheelta, ja mukaan saa kuvalliset ohjeet. Tapahtuma on maksuton. Mahdollisuus ostaa omakustannehintaan painona käytettävää lyijypaulaa (12 €/kg) sekä muotoon ommeltuja peiton osia. Sitovat ilmoittautumiset 30.10. mennessä. Linkki ilmoittautumislomakkeeseen

Painopeitto

____________________________________________________________________________________________

11.9.2017 Taidesukellus-työpajat Turussa

Kehitysvammaisten Palvelusäätiö ja Sexpo-säätiö koordinoivat Jotta kukaan ei jäisi yksin -hanketta. Hankkeen toteutuksessa mukana on myös Autismisäätiö. Hanketta rahoittaa Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA osana Yksinäisyyden vähentämisen teemarahoitusta.

TAIDESUKELLUS®-TYÖPAJAT TURUSSA 11.9.2017

Yhteisötaideteos SYDÄNSYLI

Sydänsyli on Suomen suurin yhteisötaideteos, jossa 1000 uniikkia teosta yhdistyy valtavaksi, 100 neliön jättimäiseksi installaatioksi. Syntyvä teos on lahja Suomen 100v. itsenäisyytemme juhlavuodelle. Sydänsylin näyttely järjestetään vuoden 2017 joulukuussa. Taideprojekti on osana virallista Suomi 100 -juhlavuotta.

Yksittäiset teokset luodaan Taidesukellus®-työpajoissa. Jotta kukaan ei jäisi yksin -hanke on varannut Turkuun kaksi Taidesukellus®-työpajaa. Taidesukellus® on taiteilija Paula Rusokallion kehittämä lempeä lähestymistapa taiteeseen. Menetelmä rikkoo taiteen myyttiä: luovuuden herättely onkin helppoa, hauskaa ja rikastuttavaa. Taidesukelluksessa yksilö sukeltaa itseensä, piilossa oleviin kykyihin, ajatuksiin ja tunteisiin; näin taidetta syntyy itsestään.

Kuka tahansa voi osallistua Sydänsyliin omalla taideteoksellaan. Sydänsylissä yksilön arvostus, luovuuden elämys ja yhdessä tekemisen voima muuttuvat näkyviksi. Teoksessa heijastuu koskettavasti yhdessä tekemisen voimauttava jälki sekä yksilöiden rehelliset, ”meikkaamattomat” tunteet. Oma kädenjälki historiankirjoihin.

Taiteilija Paula Rusokallio: ”Sydänsylissä esiintyy koko yhteiskuntamme värientivoli. Sinun tehtäväsi on kertoa ikioma tarinasi puettuna taiteen iltapukuun, väreiksi ja muodoiksi. Minun tehtävänäni on yhdistää tuhannen ihmisen omat teokset ennennäkemättömän suureksi installaatioksi.”

Taidesukellukseen voi tutustua katsomalla YLE Puoli7 kuvaama taidesukellus video linkki: http://areena.yle.fi/1-4002641 tai lukemalla lisää: www.creatimagia.com

Taidesukellus®-työpajat 11.9.2017

Työpajat on tarkoitettu erityistä tukea tarvitseville aikuisille, työntekijöille ja läheisille. Yhteen työpajaan mahtuu enintään 25 osallistujaa. Työpaja kestää noin 2-3 tuntia. Taidesukellus®-työpaja on maksuton.

Paikka              Toivolan toimintakeskus, Toivolankatu 12, 20810 Turku

Aika                 maanantai 11.9.2017

I työpaja:  klo 15:00

II työpaja: klo 18:00

Ilmoittautuminen pe 1.9.2017 mennessä.

Ilmoittautumislinkki: https://www.webropolsurveys.com/S/590EAAFFF3F47B0E.par

Työpajojen osallistumiset vahvistetaan ilmoittautumisajan jälkeen.
Tervetuloa – Sukella mukaan Taidesukellus®-työpajoihin!

Lisätietoja

Markku Vellas, projektipäällikkö                       Paula Rusokallio, taiteilija

Kehitysvammaisten Palvelusäätiö                      Creatimagia

Jotta kukaan ei jäisi yksin -hanke                        p. 044 0622 242

0207 71 3544, 050 5613 228                                  paula.rusokallio@creatimagia.com

markku.vellas@kvps.fi

____________________________________________________________________________________________

7.9.2017 Jotta kukaan ei jäisi yksin-hankkeen teemapäivä Turussa

Syksyllä järjestettävien päivien teemana on ihmissuhteet ja seksuaalisuus. Teemana tapaamisessa on autismin kirjon ja muiden erityistä tukea tarvitsevien henkilöiden ihmissuhteiden ja seksuaalisen hyvinvoinnin tukeminen. Tarkoituksena on antaa aiheesta perustietoa, mutta pääpaino on yhteisellä keskustelulla ja pienryhmätyöskentelyllä. 7.9.2017 teemapäivä on tarkoitettu verkostossa toimijoille, työntekijöille ja läheisille, ja mukaan mahtuu enintään 30 osallistujaa.
Alustava ohjelma

9:00 Tervetulokahvit

9:15 Jotta kukaan ei jäisi yksin -hankkeen esittely

9:30 Erityistä tukea tarvitsevien ihmisten seksuaalisuus ja ihmissuhteet

10:30 Pienryhmät

11:30 Lounas

12:30 Pienryhmät jatkuu

13:15 Tarpeita ja toiveita tulevaan

14:00 Ohjelman päätös
Teemapäivä on maksuton, sisältää myös aamukahvin ja lounaan.Teemapäiviin voi ilmoittautua Varsinais-Suomessa asuvat.
Paikka           Lounatuulet Yhteisötalo ry, Läntinen Pitkäkatu 33 (tila Saarni), 20100 Turku
Aika               to 7.9.2017 klo 9-14 Osallistujat: Verkostossa toimijat, työntekijät ja läheiset
Ilmoittautuminen ke 30.8.2017 mennessä: https://www.webropolsurveys.com/S/B5A68A0A76620BE9.par

Teemapäivien osallistumiset vahvistetaan ilmoittautumisaikojen jälkeen.
Tervetuloa Jotta kukaan ei jäisi yksin -hankkeen teemapäiviin!
Lisätietoja: Kehitysvammaisten Palvelusäätiö, Markku Vellas, projektipäällikköp. 0207 71 3544, 050 5613 228 markku.vellas@kvps.fi

____________________________________________________________________________________________

10.9.2017 Koko perheen kalastuspäivä

Aisti järjestää koko perheen kalastuspäivän sunnuntaina 10.9. Turussa, Ruissalon Kansanpuistossa ( Kansanpuistontie 76, 20100 Turku).
Tapahtuma on klo 12-15. Paikalla kalastusneuvoja Janne Antila antamassa vinkkejä ja neuvoja kalastukseen!
Tapaaminen niemenkärjessä rannalla. Huom! Et tarvitse mukaan omia kalastusvälineitä.
Kansanpuistossa on grillauspaikka. Aisti ry tarjoaa grillimakkarat ja vaahtokarkit!

____________________________________________________________________________________________

 

9.8.2017 – 100 autismia -valokuvakampanjan valokuvaukset Lounatuulissa

Autismi- ja Aspergerliitto etsii 100 autismia -kampanjan puitteissa autismikirjon henkilöitä valokuvattavaksi omilla nimillään ja kasvoillaan.

Kaikki autismikirjon henkilöt ovat erilaisia ja he kokevat autismikirjon eri tavoin. Tästä huolimatta monella ulkopuolisella on edelleen rajoittuneita mielikuvia siitä, miten autismikirjon henkilöt käyttäytyvät ja jopa siitä, miltä heidän pitäisi näyttää. Media usein vahvistaa näitä stereotypioita.

100 autismia -kampanjassa haluamme valokuvien avulla murtaa mielikuvia siitä, että autismikirjon voisi nähdä päältäpäin.

Turussa järjestetään valokuvaustilaisuus keskiviikkona 9.8.2017 klo 15-19 (Lounatuulet yhteisötalo, Läntinen Pitkäkatu 33, 2 krs, Jalava-tila). Toivomme mahdollisimman monen osallistuvan.

Tutustu 100 autismia-kampanjaan www.autismiliitto.fi/100autismia

Ilmoittaudu valokuvattavaksi tai tule suoraan paikan päälle. Lisätietoja tilaisuudesta ja kampanjasta voi niin ikään kysellä Heliniltä.

Helin Vesala, helin.vesala@autismiliitto.fi, p. 050 591 5899

 

Suostumalla valokuvattavaksi sitoudut siihen, että Autismi- ja Aspergerliitto saa käyttää kuvia mm. omissa painotuotteissaan, Autismi-lehdessä, verkkosivuilla, sosiaalisen median kanavissaan ja uutiskirjeissään. Liitto voi myös käyttää valokuvia valokuvanäyttelyn järjestämiseen ja muissa julkisissa tiloissa. Valokuvista ei makseta korvausta.

Tutustu kuvauslupaan https://www.autismiliitto.fi/files/2450/100_autismia_kuvauslupa_2017.pdf

 


Harrastekokeilut ADHD- ja Asperger -nuorille

Aisti järjestää harrastekokeiluja 13-29 -vuotiaille ADHD -ja Asperger-nuorille, joissa lajeina ovat parkour, paintball ja kalastus. Mukaan mahtuu 20 ensiksi ilmoittautunutta. Ilmoittautuminen alla olevalla lomakkeella on kaikille kolmelle kerralle ja jos paikkoja jää, voi kysellä paikkoja yksittäisiin lajeihin. Paikalla on aina ohjaaja Aistista ja ohjatun harrasteen oma vetäjä.

Lajikokeilujen ajankohdat ovat seuraavat:

Parkour-kokeilu järjestetään keskiviikkona 26.7. klo 15-17.30, paikkana Turun yliopistonmäki.

Paintball-kokeilu järjestetään keskiviikkona 2.8. klo 17.00-18:30, paikkana Huvilupa-sisäpeliareena Kaarinassa, Kairiskulmantie 16, Piispanristi.

Kalastus järjestetään elokuussa, tarkka ajankohta ilmoitetaan myöhemmin.

Harrastekokeilujen hinta on 40 e Aistin jäsenille ja 70 e ei-jäsenille.

Harrastekokeiluun osallistuvalla tulee olla oma vapaa-ajan/tapaturmavakuutus.

Tarkemmat lisätiedot kokeilujen paikoista ja tarvittavista varusteista lähetetään sähköpostitse ilmoittautuneille.

Sitovat ilmoittautumiset sunnuntaihin 23.7. mennessä https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSd8XkISC0edk_jtyFprxHAE_fY30e9XUm_eRA20xT5PeW4Agg/viewform

Jos tulee kysyttävää, voi ottaa yhteyttä aisti.harrasteet (at) gmail.com

 


Kesäleirit ADHD-oireisille ja Asperger-lapsille sekä nuorille heinäkuussa 2017

Aisti ry järjestää ADHD-oireisille ja Asperger-lapsille kaksi kesäleiriä Turun Hirvensalossa Oriniemen partiomajalla heinäkuussa 2017. 1.-4.-luokkalaisten leiri järjestetään 17.-19.7.2017, maanantai-keskiviikko ja 4.-luokkalaisten ja sitä vanhempien lasten ja nuorten leiri järjestetään 19.-21.7.2017 keskiviikko-perjantai.

Leirillä lapset ja nuoret tutustuvat toisiinsa ja saavat vertaiskokemusta. Toiminnallisissa pienryhmissä pyritään vahvistamaan vuorovaikutustaitoja ja selviydytään erilaisista sosiaalisista tilanteista. Yöpyminen on kokemus kohti itsenäisempää toimintaa. Leirin ohjelmassa on mukavaa yhdessäoloa, ulkoilua, pelailua, luonnossa liikkumista sekä uimista ja saunomista.

Oriniemen partiomajaan pääset tutustumaan partiomajan omilla sivuilla: http://partiomaja.kotisivukone.com

Leirin hinta on 90 € Aistin jäsenille ja 150 € -ei jäsenille. Leirin lasku lähetetään sähköpostitse ennen leiriä.

Leiristä vastaavat Karoliina Polvi ja Päivi Laurila ja lisäksi mukana on riittävä määrä ohjaajia.

Mikäli lapsi tarvitsee henkilökohtaista apua ja ohjausta, tulee oman avustajan osallistua kurssille mukaan. Kurssille osallistuvalla lapsella tulee olla voimassaoleva vapaa-ajan/tapaturmavakuutus.

Ilmoittautumiset allaolevista linkeistä: 1.-4.-

4.-luokkalaiset ja sitä vanhemmat:

ILMOITTAUTUMINEN PÄÄTTYY 18.6.2017!

Tässä leiriesite: Kesäleirit

____________________________________________________________________________________________

1.7.2017 Kesäretki Särkänniemeen

Aisti ry järjestää tänä kesänä kesäretken Särkänniemeen lauantaina 1.7.2017. Lähdemme bussilla Turun tuomiokirkolta klo 9.00, ja saavumme Särkänniemeen n. klo 11.00. Takaisin Turkuun lähdemme klo 18.00, ja tuomiokirkolla olemme n. klo 20.00.

Matkan hinta on Aistin jäseniltä 10 € per henkilö, ja ei-jäseniltä 20 € per henkilö. Matkan hinta sisältää bussimatkan Tampereelle ja takaisin. Jokainen ostaa itse rannekkeensa Särkänniemeen. Rannekkeet voi ostaa myös etukäteen netistä.

Bussin kyydissä voi myös tulla Tampereelle, vaikka ei haluaisikaan viettää päivää juuri Särkänniemessä!

Ilmoittaudu mukaan ilmoittautumislomakkeen kautta 27.6.2017 mennessä! Ilmoittautumislomakkeen löydät täältä: https://goo.gl/forms/8YR4uBx2OvNWh5GC2

______________________________________________

28.5.2017 Linturetki Ruissaloon

Aisti ry järjestää kaikille luonnosta ja kävelystä kiinnostuneille jäsenilleen keväisen linturetken Ruissaloon sunnuntaina 28.5. 2017. Pari tuntia kestävän kävelykierroksen oppaana toimii lintuharrastaja Heikki Lehtonen. Lintujen bongausta varten voi halutessaan ottaa mukaan omat kiikarit.

Kokoonnumme kello 10.00 Saaronniemen kauimmaisella parkkipaikalla, lähellä hiekkarantaa. Saaronniemeen pääsee kätevästi bussilla numero 8, joka lähtee kauppatorin laidalta, Eerikinkadun ja Aurakadun kulmasta, kello 9.30.

Kävelemme yhdessä niemen kärkeen, jossa nautimme eväistä. Linturetken päätteeksi voi myös halutessaan jäädä grillipaikalle ruokailemaan. Iloinen mieli, omat eväät ja säänmukainen varustus mukaan!

Linturetki on maksuton. Ilmoittautumiset perjantaihin 26.5. mennessä tämän linkin kautta: https://docs.google.com/forms/d/1mHAFMbTD2bvvDXjRJU5L4azfNM9Hr7hrJcqo7ZoY4zQ/edit

Tervetuloa mukaan yksin, kaksin, ystävän tai perheen kanssa!

Säävaraus!

Kuvitetun version kutsusta löydät täältä: Aisti_linturetki_5_2017

____________________________________________________________________________________________

2.4.2017 Autismitietoisuuden päivän tapahtuma klo 12-16 Pihlaja-salissa!

Sunnuntaina 2.4. vietetään YK:n julistamaa kansainvälistä autismitietoisuuden päivää (WAAD – World Autism Awereness Day). Aisti juhlistaa autismitietoisuuden päivää iloisella tapahtumalla 2.4. Lounatuulet Yhteisötalon Pihlaja-salissa klo 12-16  (Läntinen Pitkäkatu 33, 2. krs.)!

Paikalla keskustelemassa autismikirjosta on lastenneurologi Hanna Suhonen-Polvi, neuropsykologi Jutta Torsti, erityisluokanopettaja Pälvi Holma-Kirstilä sekä kokemusasiantuntija Minttu Aalto. Lisäksi teillä on mahdollisuus tavata Aisti ry:n hallituksen väkeä.

Ne autismikirjon henkilöt, jotka haluavat esitellä päivän aikana omia erityisen kiinnostuksen kohteitaan #munekko, voivat tiedustella esittelypistettä ja/tai puheenvuoroa lähettämällä postia osoitteeseen aistiyhdistys@aistiyhdistys.fi.

Lapsille on järjestetty oma askartelunurkkaus tapahtuman ajaksi. Myös kahvipannu on kuumana.

Nähdään siis autismitietoisuuden päivässä!


14.2.2017 Mitä peruskoulun jälkeen-teemailta

Oletko miettinyt, mihin erityistä tukea tarvitseva lapsesi menee opiskelemaan peruskoulun jälkeen? Oletko itse tukea tarvitseva henkilö, joka ei tiedä, mihin lähteä opiskelemaan? Silloin tämä tapahtuma on juuri sinulle!

Aisti ry järjestää Mitä peruskoulun jälkeen-teemaillan Lounatuulet Yhteisötalossa, tiistaina 14.2.2017 klo 17.30 alkaen. Illan aikana esitellään erilaiset koulutusvaihtoehdot erityistä tukea tarvitseville nuorille peruskoulun jälkeen, painottaen ammatillista erityisopetusta. Erilaisten koulutusvaihtoehtojen lisäksi keskustellaan itse hakuprosessista, koulutuskokeiluista, taloudellisista tuista ja vastataan kuulijoiden mieltä polttaviin kysymyksiin. Tilaisuudessa ovat puhumassa ammatillinen erityisopettaja Satu Pikkarainen sekä kehittämisen ja asiantuntijapalveluiden aluevastaava Pia Lehto-Kulmala Bovallius-ammattiopistosta.

Tapahtuma on kaikille avoin ja maksuton, mutta kahvitarjoilun vuoksi pyydämme ennakkoilmoittautumista tämän linkin kautta: https://goo.gl/forms/MYsvqzQcHSfsVLoI2

________________________________

28.1.2017 Autismikirjo elämänkaarella-koulutus

Nyt on ainutlaatuinen tilaisuus saada osallistua Autismi- ja Aspergerliiton järjestämään Autismikirjo elämänkaarella-koulutukseen! Koulutus järjestetään 28.1.2017 klo 9.30-15.30 Lounatuulet Yhteistötalossa (Läntinen Pitkäkatu 33), Pihlajasalissa (2. krs.), ja kouluttajana on Autismi- ja Aspergerliiton suunnittelija Elina Havukainen.

Koulutuksen sisällön löydät esitteestä: elamankaari-turku

Osallistumismaksu on 15 €, ja se sisältää kurssimateriaalin sekä iltapäiväkahvit. Ilmoittautumiset joko puhelimitse 040 4517 755 tai alla olevan linkin kautta.

https://my.surveypal.com/app/form?_d=0&_sid=486215841&_k=K3BDPosbt5p-khA9ktI1_pZKAR0GF3wWz2yolnuSaVY_1wysS6_JKtsOFe2eqKtk&_hid=ElamankaariTurkuIlmo

Lämpimästi tervetuloa!

_________________________________________________________________

19.1.2017 Kielen kehitystä ja kommunikoinnin oppimista tukevien materiaalien esittelytilaisuus

Aisti ry ja Keinuva ry järjestävät yhteistyössä Turun kristillisen opiston kanssa kielen kehitystä ja kommunikoinnin oppimista tukevien materiaalien esittelytilaisuuden. Tilaisuus pidetään torstaina 19.1.2017 klo 18.00-19.30 Lounatuulet Yhteisötalon Pihjala-salissa (2. kerros), osoitteessa Läntinen Pitkäkatu 33.

Viittomakielentulkkiopiskelijat sekä heidän opettajansa esittelevät tilaisuudessa itse suunnittelemiaan ja valmistamiaan kielen kehitystä ja kommunikoinnin oppimista tukevia pelejä, välineitä ja muuta materiaalia. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Lämpimästi tervetuloa!

_________________________________________________________________

3.12.2016 Erityislapsiperheiden joulupaja

Erityislapsiperheiden Joulupaja pidetään lauantaina 3.12.2016 klo 11.00–14.00 Turun Seudun Omaishoitokeskuksessa osoitteessa Vanha Hämeentie 105, Turku

Tervetuloa askartelemaan ja leipomaan pipareita yhdessä perheen oman aikataulun mukaan klo 11.00–14.00 välisenä aikana.
Hinta on 2€/askartelija tai 5€/perhe. Hintaan sisältyy mehu-/kahvitarjoilu.

Ilmoittautumiset ja lisätiedot viimeistään 27.11.2016 helinahatonen@pp2.inet.fi
tai p. 040 681 5664/Helinä Hätönen

Joulupajan järjestävät:
Turun Aikuiskoulutuskeskus
Turun seudun autismi- ja ADHD-yhdistys Aisti ry
Turun seudun Kehitysvammaisten tuki ry
Turun seudun Omaishoitajat ja Läheiset ry
_________________________________________________________________

3.12.2016 Lumityttö-marionettinäytelmä

Tervetuloa Aisti ry:n ja Turun seudun Kehitysvammaisten tuki ry:n yhteiseen joulunäytelmään!

Turkulainen nukketeatteri Taiga-Matto esittää marionettinäytelmän Lumityttö lauantaina 3.12.2016 klo 17.00 Yhteisötalo Lounatuulet, Pihlaja-sali, Läntinen Pitkäkatu 33, 2. krs.

Lumityttö on venäläiseen kansansatuun perustuva koko perheen tunnelmallinen satunäytelmä, jossa on myös musiikkia. Tilaisuus on tehty esteettömäksi aistiyliherkkyyksiä ajatellen. Esityksen kesto on 35 min. Liput 5 €/hlö, maksu paikan päällä. Ilmoittautumiset tämän linkin kautta: https://goo.gl/forms/2D3YgVryMqHVocIF3

Mainos tapahtumasta löytyy täältä: lumitytto

_________________________________________________________________

22.10.2016 HAASTE-toimintamalli -koulutus

Turun seudun autismi- ja ADHD-yhdistys Aisti ry ja Turun seudun Kehitysvammaisten Tuki ry järjestävät yhteistyössä Autismisäätiön kanssa HAASTE-toimintamalli -koulutuksen lauantaina 22.10.2016 Turussa . 

HAASTE-toimintamalli –koulutuksessa perehdytään haastavaan käyttäytymiseen ja sen syihin sekä HAASTE-prosessiin. HAASTE-prosessin tarkoituksena on auttaa haastavasti käyttäytyvän henkilön lähi-ihmisiä vaikuttamaan haastavaan käyttäytymiseen. Prosessin aikana tarkastellaan haastavaa käyttäytymistä ja sen taustalla vaikuttavia tekijöitä niin yksilön kuin ympäristönkin näkökulmasta.

Kenelle: Haastavasti käyttäytyvän henkilön läheisille, työssään haastavaa käyttäytymistä kohtaaville

Hinta: 30 € / hlö yhdistysten jäseniltä ja 75 € / hlö ei-jäseniltä hinta sisältää materiaalit ja kahvit (laskutetaan etukäteen)

Aika: Lauantaina 22.10.2016 klo 9.15-17.15

Paikka: Yhteisötalo Lounatuulet, Läntinen Pitkäkatu 33, 20100 Turku, Pihlaja-Sali

Ilmoittautuminen tilaisuuteen on päättynyt. Kaikille ilmoittautuneille on lähetetty viesti ja ohjelma. Peruutuspaikkoja voi vielä tiedustella aistiyhdistys@aistiyhdistys.fi

Koulutuspäivän ohjelma:
9.15  Kahvi ja ilmoittautuminen
9.45 Haastava käyttäytyminen – mitä se on?
11.15 Kahvitauko
11.30 Tie muutokseen – HAASTE-prosessi
13.00 Lounas
14.00 HAASTE-prosessi jatkuu
15.30 Tauko
15.45 HAASTE-prosessi jatkuu
17.15 Koulutuspäivä päättyy

TERVETULOA!

8.11.2016 ADHD ja lääkitys-luento

Aisti ry saa vieraakseen neurologi Anna Pitkäsen. Hän tulee kertomaan meille ADHD:n lääkityksestä lapsilla ja nuorilla.

Luento pidetään Lounatuulet Yhteisötalossa (Läntinen Pitkäkatu 33, 2. kerros) tiistaina 8.11.2016 klo 17.30-19.30 Pihlaja-salissa. Lämpimästi tervetuloa mukaan!

_________________________________________________________________

5.11.2016 Halloween – se ei pelaa joka pelkää

Aisti ry järjestää koko perheen Halloween-tapahtuman lauantaina 5.11.2016 klo 14.00–18.00 Turun seudun omaishoitajat ja läheiset ry:n tiloissa, osoitteessa Vanha Hämeentie 105. Tarjolla on mm. jännittävää askartelua, karmiva yllätyspiste, hauskaa muffinituunausta, hyytävää kasvomaalausta, arpajaiset sekä pientä tarjoilua. Sisäänpääsymaksu on 5 € / perhe. Maksu sisältää materiaalit ja tarjoilun. Arpajaisia varten kannattaa varata erikseen vielä käteistä rahaa mukaan. Muistathan myös pukeutua naamiaisasuun!

_________________________________________________________________

 

29.10.2016 Puuhakas puolipäivä

Turun yliopiston erityispedagogiikanopiskelijat järjestävät yhteistyössä Aistin kanssa toiminnallisen tapahtuman 5-13-vuotiaille autismin kirjon lapsille ja heidän perheilleen ‪lauantaina 29.10. klo 10–13‪ Omaishoitokeskuksessa (Vanha Hämeentie 105, 20540 Turku).

 Lapset pääsevät osallistumaan hauskoihin puuhapisteisiin. Samaan aikaan vanhemmat pääsevät osallistumaan keskustelu-tilaisuuteen, jossa he voivat jakaa kokemuksiaan julkisten palveluiden laadusta, saatavuudesta ja hakemisesta.

 Mukaan mahtuu kahdeksan autismin kirjon lasta ja heidän sisaruksensa (max. 2) yhteensä kuitenkin enintään 20 lasta ilmoittautumisjärjestyksessä. Tapahtumaan osallistumisen hinta on 3 €/lapsi ja se sisältää pienen välipalan ja askartelutarvikkeet. Tapahtumaan osallistuvalla lapsella tulee olla voimassaoleva vapaa-ajan/tapaturmavakuutus.

 Vanhempien keskustelutilaisuus on osa tutkimusta, jota tietojärjestelmätieteen alan jatko-opiskelija Anne-Marie Tuikka tekee autismin kirjon lasten vanhemmille suunnatuista sähköisistä palveluista.

 Tutkimuksesta ja keskustelutilaisuuden toteutuksesta voi pyytää lisätietoa lähettämällä Anne-Marielle sähköpostia osoitteeseen amstou@utu.fi.

 Lapsille säänmukainen varustus!

 Tervetuloa!

 Sitovat ilmoittautumiset maanantaihin 17.10. mennessä alla olevan linkin kautta. Ilmoittautuneet saavat strukturoidun päiväohjelman lähempänä ajankohtaa.

 https://www.webropolsurveys.com/S/1A7C7F6236440E92.par

Kuvitetun version kutsusta löydät täältä: kutsu

_________________________________________________________________

24.9.2016 Kipinää parisuhteeseen-kurssi

KIPINÄÄ PARISUHTEESEEN
Erityislasten vanhempien parisuhdekurssi

Miksi erityislapsen vanhemmuus koettelee parisuhdetta? Miten perheen dynamiikkaa voisi muuttaa niin, että lapsen erityisyys lähentäisi ja vahvistaisi parisuhdetta eikä johtaisi riitoihin ja eroon? Näihin ja moniin muihin haastaviin kysymyksiin pureudutaan Aisti ry:n parisuhdekurssilla.

Kurssi järjestetään lauantaina 24.9.2016 Lounatuulet Yhteisötalossa (Läntinen Pitkäkatu 33, 2. kerros, Turku) kello 10.00–16.00.

10.00 Avaussanat Sanna Saarto, Aisti ry:n puheenjohtaja
10.10 Psykoterapeutti Kaisa Humaljoki (ADHD-liitto): Sinä ja minä liikennevaloissa: tunteet ja vuorovaikutus parisuhteessa
11.00 Seksuaaliterapeutti Kirsi Forss: Erityislapsen vanhemmuus – kulmakivi vai kivireki
12.00 Omakustanteinen lounas
13.00 Keskusteluryhmät
14.00 Kahvi
14.30 Keskustelua ja yhteenveto
16.00 Kurssipäivä päättyy

Kurssimaksu 20 euroa/pari sisältää ohjelman ja kahvitarjoilun.

Sitovat ilmoittautumiset ilmoittautumislomakkeella 19.9. mennessä. Ilmoittautumisen yhteydessä on hyvä mainita mahdolliset ruokarajoitteet kahvitarjoilua varten.

Ilmoittautumislomake: https://goo.gl/forms/TfHshzJzKZzCsO3r2

Mainoksen kurssista löydät täältä: parisuhde

_________________________________________________________________

 

1.9.2016 Juhlaseminaari

Turun seudun autismi- ja ADHD-yhdistys Aisti ry järjestää uusiin tiloihin muuton kunniaksi seminaarin 1.9.2016. Seminaari pidetään Yhteisötalo Lounatuuli ry:n tiloissa (Läntinen Pitkäkatu 33, 2. krs), joissa Aistilla on oma toimistohuoneensa.

Seminaarin ohjelma

Päivä 12.00-16.00
– Avoimia ovia, vierailijoiden saapuminen, tiloihin tutustumista.
– Tervetuliaissanat -katsaus Aisti ry:n toimintaan, Riikka Kennovaara, hallituksen jäsen, Turun seudun autismi- ja ADHD-yhdistys Aisti ry
– Järjestöt ovat tärkeitä vapaaehtoistoimijoita. Nina Hoven-Korpela, toiminnanjohtaja, ADHD-liitto ry
– Vahva jäsenyhdistys ei synny tyhjästä. Tarja Parviainen, toiminnanjohtaja, Autismi- ja Aspergerliitto ry.
– ADHD-lapsen vanhemmuus. Katariina Berggren, järjestösuunnittelija ADHD-liitto ry
– Autismin kirjon diagnoosimuutos. Suunnittelija Elina Havukainen ja järjestöavustaja Ilkka Nygrèn, Autismi- ja Aspergerliitto ry

Ilta 17.30 -20
– Tervetuliaissanat – katsaus Aisti ry:n toimintaan, Sanna Saarto puheenjohtaja, Turun seudun autismi- ja ADHD-yhdistys Aisti ry
– Miten tuen lapsen/nuoren itsenäistymistä? Marianne Kulmala, neuropsykiatrinen valmentaja, Aune-ohjaaja.
– Tilaa keskustelulle

Seminaariin osallistujia pyydetään ilmoittautumaan tilaisuuteen tiistaihin 30.8. mennessä oheista linkkiä käyttäen:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScJoHlKw9JVHlu6xXuL9OGcrvFZG1xLqvXhDQJdRc2qj9P8qw/viewform

Seminaarin ajan toimistollamme avoimet ovet.

Tervetuloa tutustumaan!


21.8.2016 Aistin koukuttava onkipäivä

Kalastus on Suomen suosituimpia harrastuksia ja parhaimmillaan rentouttavaa ajanvietettä. Nyt myös kaikilla Aistin jäsenillä ikään tai diagnoosiin katsomatta on mahdollisuus tarttua onkeen, sillä Aisti ry järjestää yhdessä Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestön kanssa koko jäsenistölle sopivan onkipäivän sunnuntaina 21.8.2016 kello 10.00 alkaen Aurajoen rannalla, Halistenkosken alapuolella. Tavataan alavirtaan katsottuna joen vasemmalla rannalla. Paikan päällä kalastusohjaaja Janne Antila sekä kalakummit ohjaavat kaikkia halukkaita onkimisen saloihin. Voit lainata ongen syötteineen tullessasi tai tuoda mukaan omasi. Rantaan pystytetään ”onkiklinikka”, johon voi tuoda oman onkensa korjattavaksi ja viritettäväksi paremmin kalastavaksi. Mukaan voi ottaa myös omat retkieväät tai käydä kahvilla kosken kupeessa sijaitsevassa Aurajoen opastuskeskus Myllärintalossa (Valkkimyllynkuja 2). Myllärintalo on avoinna 10.00–18.00.

Tapahtuma on jäsenille maksuton. Muille hinta on 5 €/talous. Varaa mukaan tasaraha. Säävaraus.

Ilmoittautumiset Aistin sähköpostiin aistiyhdistys@aistiyhdistys.fi 18.8. mennessä. Ilmoittautumisen yhteydessä on hyvä mainita osallistujien määrä sekä puhelinnumero. Lisätiedot numerosta 044-0513 793.

Kuvitetun esitteen löydät täältä: onkipäivä.

_________________________________________________________________

 

15.-16.11.2014 Empowerment-päivät Turussa

Autismi- ja Aspergerliiton Empowerment-toimikunta järjestää jokavuotiset emppipäivät 15.-16.11.2014 Turussa. Emppipäiviä vietetään Omaishoitokeskuksessa, Vanha Hämeentie 105, 20540 Turku.

Empowerment-päivien ohjelmaa voi tarkastella Empowerment-toimikunnan omilla sivuilla http://yksi.fi/emppitoimikunta/keskustelu/index.php/topic,384.0.html

Tapahtuma on osallistujille maksuton. Ruoka ja kahvi + muut virvokkeet omalla kustannuksella.

Lähistöllä on Kebab-Pizzeria, seurusteluravintola, Valintatalo ja K-Supermarket.
(http://www.boofi.fi/sijainti/info_5.html)
(http://www.ravintolafox.fi/)

Ilmoittautuminen sähköpostitse emppipaivat2014@gmail.com 9.11.14 mennessä. Samaan osoitteeseen tiedustelut vapaaehtoisuudesta.

*************************************************************

27.9.2014 Autistien aistilliset riemut – seminaari ja työpaja

Seminaari ja työpaja järjestetään lauantaina 27.9.2014 klo 9.30-17.00
Holiday Inn (Eerikinkatu 28, 20100 Turku), kokoustilat Airisto ja Aura.

Autistien aistilliset riemut – seminaarissa pohditaan seksuaalisuutta autismin kirjolla. Saako autisti iloita seksuaalisuudesta? Kuuluuko ja millainen seksi autistien elämään? Yksin, kaksin vai peräti kolmisin? Tiesitkö, että vain puolet autisteista sopii heteronormatiiviseen muottiin?

Autistien aistilliset riemut – seminaarin ja työpajan tarkempi ohjelma

HUOMIO! Seminaarin yhteydessä järjestettävään sosiaalisia ja tunnetaitoja käsittelevään työpajaan voivat osallistua myös sellaiset 20-vuotiaat tai vanhemmat autismin kirjon henkilöt, jotka eivät koe hyötyvänsä luennoista vaan kaipaavat toiminnallisempaa ja käytännönläheisempää otetta pienryhmässä.

Ilmoittautumisaika on virallisesti päättynyt. Mikäli haluaisit kuitenkin vielä ilmoittautua, ota yhteys meihin aistiyhdistys (at) gmail.com. Erityisesti työpajaan mahtuu vielä osallistujia.
Autismin kirjon henkilöt ja läheiset (20€/hlö Aistin jäsenet, 35€/hlö muut)
https://docs.google.com/forms/d/1Spyv4uOvl4Bs9Kw8RVq0fl2iAEh2b6HtF9Igqw_QupY/viewform
Muut kiinnostuneet (35€/hlö Aistin jäsenet, 50€/hlö muut)
https://docs.google.com/forms/d/1KS7AOR1WP9Gl9lVqiMM4ROF02hlEwJPtlIcaegOpeJg/viewform

Lisätietoja: aistiyhdistys@gmail.com

Tervetuloa!

********************************************************************

13.9.2014 Haasteena haastava käyttäytyminen -seminaari

Seminaari järjestetään lauantaina 13.9.2014 klo 9-16 Omaishoitokeskuksessa (Vanha Hämeentie 105). Seminaari on osa Autismisäätiön HAASTE-hanketta.

Haasteena haastava käyttäytyminen -seminaarin ohjelma ja tarkempi aikataulu.

Seminaari on maksuton. Ruokatarjoilusta peritään vapaaehtoinen ruokamaksu. Sitovat ilmoittautumiset 11.9.2014 mennessä:
https://docs.google.com/forms/d/1YBZF-ROH6xDn1i7KwbxGoxkRntimTXf1vkM9oidM_A4/viewform

Osallistumisen peruuttaminen: aistiyhdistys @ gmail.com.

Seminaarin järjestävät:
Autismisäätiö, Turun seudun autismi- ja ADHD-yhdistys Aisti ry,  Turun seudun omaishoitajat ja läheiset ry ja Salon ADHD-yhdistys ry

**********************************************************************************************

6.9.2014 ADHD ja parisuhde-vertaistukipäivä

Aisti ry järjestää ADHD ja parisuhde-vertaistukipäivän lauantaina 6.9.2014 klo 15 alkaen Omaishoitokeskuksessa, osoitteessa Vanha Hämeentie 105. Vieraaksemme saapuu paripsykoterapeutti Kaisa Humaljoki ADHD-liitosta. Hänen kanssaan tutkimme sitä, mitä kaikkia ongelmia ADHD voi parisuhteessa synnyttää ja miten kohdata ja ratkaista nämä ongelmat. Pohdimme myös, mitä kaikkea hyvää ADHD tuo parisuhteeseen.

Vertaistukipäivä on tarkoitettu parisuhteen kummallekin osapuolelle. Tuo siis mukaan kumppanisikin!

Tilaisuus on herättänyt niin suurta mielenkiintoa, että joudumme valitettavasti ilmoittamaan, että tilaisuus on täynnä, emmekä voi enää vastaanottaa uusia ilmoittautumisia!

Pariskunnille, joilla on lapsia, tarjoamme lastenhoidon. Lastenhoitomme on nyt täynnä, joten emme valitettavasti voi ottaa enää vastaan uusia ilmoittautumisia. Voimme tarjota lastenhoitoa uusille lapsille vain, mikäli tulee peruutuspaikkoja! Mikäli haluatte peruutuspaikkajonoon, ilmoittakaa tästä oman ilmoittautumisenne yhteydessä. Otamme teihin yhteyttä, mikäli peruutuspaikkoja tulee. Hoitajat ovat koulutettuja ammattilaisia ja he mm. leikkivät ja askartelevat lasten kanssa. Lapsille tarjotaan myös virvokkeita ja pientä naposteltavaa, joten muistathan ilmoittaa allergiat! Ilmoittautuminen lastenhoitoon tehdään samalla kaavakkeella kuin oma ilmoittautuminen (linkki löytyy ylhäältä). Jokaisesta hoitoon tulevasta lapsesta peritään 3 €:n askartelutarvikemaksu. Pyydämme tasarahaa. Huomaattehan myös, että lapsia ei saa tuoda vertaistukitapahtumaan ilman, että heille on varattu hoitopaikka.

Toivotamme teidät lämpimästi tervetulleiksi!

*      *     *     *     *     *     *     *     *     *     *     *     *     *     *     *     *     *

21.5.2014 Autismin kirjon ja ADHD:n lääkitys lapsilla ja nuorilla

Lasten neurologi Harri Arikka tulee Aisti ry:n vieraaksi kertomaan ja keskustelemaan aiheesta Autismin kirjon ja ADHD:n lääkitys lapsilla ja nuorilla. Tilaisuus pidetään 21.5.2014 klo 18 alkaen  Turun seudun omaishoitajat ja läheiset ryn tiloissa osoitteessa Vanha Hämeentie 105.

Toivomme kaikkien kiinnostuneiden saapuvan ajoissa ja klo 17.30 alkaen on tarjolla kahvia, teetä ja pullaa.

Tervetuloa!

*      *     *     *     *     *     *     *     *     *     *     *     *     *     *     *     *     *

21.5.2014 ADHD ja Päihteet -seminaari

Seminaari järjestetään keskiviikkona 21.5.2014 klo 12.00–16.00
Eskeli-auditorio, Turun sosiaalikeskus (Linnankatu 23, Turku)

Ohjelma ja tarkempi aikataulu ADHD ja päihteet -seminaariin.

Seminaari on maksuton. Ei ennakkoilmoittautumisia.
Lisätietoja: aistiyhdistys@gmail.com

Tervetuloa!

Seminaarin järjestävät Turun seudun autismi- ja ADHD-yhdistys Aisti ry, Turvatupa ry,
Ratamo-koti Oy/Turku ja Turun mielenterveysyhdistys ITU ry yhteistyössä Turun A-killan
ja Turun kaupungin hyvinvointitoimialan kanssa.

*      *     *     *     *     *     *     *     *     *     *     *     *     *     *     *     *     *

Tervetuloa askartelemaan su 6.4.2014!

Aisti järjestää koko perheen pääsiäisaskartelutapahtuman sunnuntaina 6.4.2014 klo 10-15 Turun seudun omaishoitajat ja läheiset ryn tiloissa osoitteessa Vanha Hämeentie 105.

Tarjolla non-stop askartelua, mm. kynttilöiden maalausta, korttien ja koristeiden askartelua, rairuohopurkkien koristelua ja narusaippuahuovutusta. Materiaalimaksu 5 € / perhe. Maksu sisältää kahvin, teen tai mehun ja välipalapurtavaa – ja tietenkin vertaistukea!

Tervetuloa koko perheen voimalla!

 *      *     *     *     *     *     *     *     *     *     *     *     *     *     *     *     *     *

Seksuaalisuuden ja ihmissuhdetaitojen työpajapäivä Turussa 26.4.2014

Lauantaina 26.4.2014 klo 10-16 järjestetään Sokos Hotel Hamburger Börssin kokoustiloissa ilmainen työpajatapahtuma, johon ovat tervetulleita kaiken ikäiset ja taitoiset osallistujat. Mukaan mahtuu 30 nopeinta ilmoittautujaa. Päivän työpajoissa pohditaan ja työstetään seksuaalisuuteen ja ihmissuhteisiin liittyviä aiheita. Tapahtuman järjestää Yksin ja kaksin -seksuaalikasvatushanke yhteistyössä Aisti ry:n ja Turun seudun Setan kanssa. Autismisäätion Yksin ja kaksin -hanke tuottaa mm. seksuaalikasvatus- ja seksuaaliohjausmateriaalia autismin kirjon henkilöille sekä heidän kanssaan toimiville ohjaajille, opettajille ja vanhemmille. Työpajaan voikin ilmoittaa paitsi itsensä niin myös oman nuorensa!

Päivän aikana on mahdollisuus osallistua seuraaviin työpajoihin:
Sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuus
Kuuden portaan deittisuunnitelma ja muita vinkkejä kohtaamisiin
Ihmissuhdetilanteet sarjakuviksi
Aistit ja seksuaalisuus
Rentoutumistyöpaja

Tapahtumassa kuullaan myös järjestöjen edustajien puheenvuoroja. Puheenvuoroissa käsitellään muun muassa sitä, miten vanhemmat voisivat tukea lastaan oman sukupuoli- ja seksuaali-identiteetin muodostamisessa. Tapahtumaan mahdollisesti osallistuville lapsille ja nuorille järjestetään tarpeen ilmetessä erillinen turvataitojen työpaja.

Tapahtumassa on kahvitarjoilu aamupäivällä sekä iltapäivällä. Lounas on omakustanteinen.

Ilmoittautuminen: Ilmoittautumiset tapahtumaan alla olevan linkin kautta https://www.webropolsurveys.com/S/39F6F08CF672E86C.par 20.4.2014 mennessä.

Ilmoita ilmoittautumisen yhteydessä myös erityisruokavaliosi. Muistathan peruuttaa osallistumisesi, mikäli et pääsekään tapahtumaan.
Tapahtuman osoite: Sokos Hotel Hamburger Börssin kokoustilat. Kauppiaskatu 6, 20100 Turku. Tapahtuman aika: lauantai 26.4. klo 10.00-16.00
Tapahtumaan ilmoittautuneet saavat lähempänä tapahtumaa päivän tarkan ohjelman. Tapahtuman ilmoituksen voi tulostaa itselleen muistilapuksi täältä.

Lisätietoja: Yksin ja kaksin -seksuaalikasvatushankkeen työntekijä Jonna, puh. 044 754 9333, jonna.oksanen@autismisaatio.fi

Lämpimästi tervetuloa!

*      *     *     *     *     *     *     *     *     *     *     *     *     *     *     *     *     *

Tule virkistymään vertaisten joukkoon 23.3.2014!

Aistin hemmottelupäivä  aikuisille jäsenillemme 23.3.2014 klo 11-16 Turun seudun omaishoitajat ja läheiset ryn tiloissa, Vanha Hämeentie 105.

Tarjolla non-stop hemmottelua, vertaistukea, kahvia ja pientä purtavaa.

Hemmottele itseäsi esimerkiksi:
vyöhyketerapialla
niska-hartiahieronnalla
pää-/kasvohieronnalla
käsihoidoilla
kynsihoidoilla ja -koristeluilla
uusilla kauniilla alusvaatteilla

Esittelyssä mm.:
Colosé -laatukosmetiikkaa ja mahdollisuus ihoanalyysiin
Kätevät ja kestävät Tupperware-tuotteet
Dantelli-pyyhkeet

Paikalla myös:
Pukeutumisneuvoja, joka kertoo kevään väreistä ja muodista ja opastaa oikeisiin valintoihin ja toimivan vaatekaapin koostamiseen. Poistomyynnissä todella edullisia mallivaatteita yksittäiskappaleina. Myynnissä myös pikkulaukkuja ja pussukoita.

Vertaistukiryhmien ohjaajia – tule juttelemaan ja liity sinulle sopivaan vertaistukiryhmään

ja paljon muuta mukavaa – lista täydentyy vielä ennen tapahtumaa.

Hoitojen hinnatkin ovat silkkaa hemmottelua, mutta maksuksi käy vain käteinen. Ota siis käteistä mukaasi!

Tervetuloa! Ota ystävä mukaan!

*      *     *     *     *     *     *     *     *     *     *     *     *     *     *     *     *     *

Tervetuloa kylmäuintiin ja saunomaan!

Aisti ry järjestää yhteistyössä Turun Avantouimareiden kanssa jäsenperheilleen mahdollisuuden päästä kokeilemaan kylmäuintia ja nauttimaan hyvistä löylyistä Turun Uittamolla, Ispoisten uimarannalla.

Poikkeavasta ihotunnosta kärsivät voivat saada helpotusta oireisiinsa voimakkaista kylmän ja kuuman ärsykkeistä. Kylmäuinti ja saunominen rentouttavat ja flunssatkin saattavat jäädä vähemmälle. Mukaan voi tulla myöskin vain saunomaan ja vaihtamaan kuulumisia ystävien kesken.

Aistiyhdistyksen uinti- ja saunavuorot ovat seuraavina lauantaipäivinä klo 13-15: 19.10., 23.11., 7.12., 4.1. ja 18.1.

Uintimaksu muilta kuin ko. lapsilta ja nuorilta on 4,50 € (2,30 €, jos on Avantouimareiden jäsen). Alle 16-vuotiaat sisarukset maksavat 1€. Vammainen lapsi/nuori on vapautettu maksusta.

Ennen ensimmäistä uintikertaa on tutustuttava paikan turvallisuusohjeisiin.

Turun Avantouimareiden yhteystiedot löydät täältä.

*      *     *     *     *     *     *     *     *     *     *     *     *     *     *     *     *     *

 Lapsen adhd

Turun seudun autismi- ja ADHD-yhdistys Aisti ry ja Salon seudun ADHD-yhdistys ry järjestävät lapsen adhd:tä käsittelevän koulutustilaisuuden. Koulutus on suunnattu adhd-oireisten lasten vanhemmille, isovanhemmille, päiväkodin/koulun henkilökunnalle ja muille lapsen arjen jakaville aikuisille.

Koulutus järjestetään  27.10.2013 klo 11.00-14.00 Turun Omaishoitokeskuksessa, Vanha Hämeentie 105, 20540 Turku. Koulutuksen tarkempi ohjelma ja lisätiedot löytyvät täältä.

Koulutus on maksuton ja lounaasta voi maksaa ”omantunnon mukaan”. Sitova ilmoittautuminen 11.10. mennessä osoitteeseen aistiyhdistys@gmail.com tai yhteydenottolomakkeemme kautta. Ilmoittautumisviestistä tulee käydä ilmi osallistujien määrä ja erityisruokavaliot.

Tervetuloa!

*      *     *     *     *     *     *     *     *     *     *     *     *     *     *     *     *     *

2.11.2013 Jouluaskartelua

Aisti ry järjestää koko perheen jouluaskartelutapahtuman lauantaina 2.11. klo 10-15, Turun seudun omaishoitajat ja läheiset ryn tiloissa osoitteessa Vanha Hämeentie 105. Ohjelmassa non-stop askartelua hyvässä seurassa, mm. huovutusta, korttien tekoa, tonttuaskartelua. Materiaalimaksuja peritään käytön mukaan. Lastenhoitoa ei ole tarjolla, joten vanhempien läsnäolo on välttämätön. Perheen vanhempi voi tulla askartelemaan ja virkistäytymään myös yksinään. Askartelijoille on tarjolla kahvia, teetä, mehua ja pientä purtavaa.

Toivomme ilmoittautumisia tilaisuuteen osoitteeseen aistiyhdistys @ gmail.com tai yhteydenottolomakkeemme kautta, jotta kahvia ja askarteluvälineitä riittää varmasti kaikille osallistujille.

Tervetuloa!

*      *     *     *     *     *     *     *     *     *     *     *     *     *     *     *     *     *

AMERICAN CAR SHOW 29.3.2013 HELSINGISSÄ

Finnish Hot Rod Association on kutsunut Aistin perheet vieraikseen
Helsingin messukeskuksessa järjestettävään American Car
Show-tapahtumaan perjantaina 29.3.2013.

Matkaan lähdetään yhteisellä bussikuljetuksella Turun tuomiokirkolta
klo 8.00. Bussin kyytiin pääsee tarvittaessa matkan varrelta, esim.
Kaarinasta, Paimiosta ja Salosta (muista mainita ilmoittautumisen
yhteydessä, jos tulet kyytiin matkan varrelta).

Kutsuvierastilaisuus alkaa klo 10.00 ja päättyy klo 12.00, jolloin
tapahtuma avataan kaikelle yleisölle. Kutsuvierastilaisuuden aikaan on
mahdollisuus tutustua näyttelyyn, keskustella näytteilleasettajien
kanssa ja nauttia pienimuotoisesta kutsuvierastarjoilusta. Takaisin
kohti Turkua lähdetään klo 15.00.

Bussimatkojen aikana ei pysähdytä kuin matkustajien mukaan ottamista
tai pois jättämistä varten, joten matkoja varten voi tarvittaessa
ottaa mukaan omat eväät. Messukeskuksessa on useita ravintoloita,
joissa perheet voivat nauttia omakustanteisen lounaan.

Matkan hinta on Aistin jäsenille 10€/henkilö ja muille 20€/henkilö.
Hintaan sisältyy edestakainen bussikuljetus sekä sisäänpääsy American
Car Show-näyttelyyn ja kutsuvierastilaisuuteen. Matka laskutetaan
etukäteen.

Sitovat ilmoittautumiset Aistin sähköpostiin (aistiyhdistys@gmail.com)
21.3. mennessä. Paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä, joten
toimi nopeasti! Kutsuvierastilaisuus on tarkoitettu ensisijaisesti
Aistin jäsenille, mutta jos tilaa on, myös muut ovat tervetulleita
matkaan mukaan!

Kuuloherkille kuulosuojaimet mukaan!

*      *     *     *     *     *     *     *     *     *     *     *     *     *     *     *     *     *

VIRKISTYSTÄ ÄIDEILLE JA ISILLE 15.2.2013 JA 16.2.2013

Järjestämme saunaillan jäsenperheidemme äideille ja isille Oriniemen partiomajan mainiossa saunassa, Hirvensalossa. Perjantaina 15.2.2013 lämpiää naisten sauna klo 18.00 alkaen ja lauantaina 16.2.2013 lämpiää miesten sauna klo 18.30 alkaen. Aisti tarjoaa makkarat ja kylmää sekä lämmintä juotavaa (kahvi, mehu tee). Mukanaan voi tuoda niin halutessaan jotakin yhteistä syötävää ja omia saunajuomia. Tiedustelut ja ilmoittautumiset 13.2.2013 mennessä osoitteeseen aistiyhdistys (at) gmail.com. Tervetuloa!

*      *     *     *     *     *     *     *     *     *     *     *     *     *     *     *     *     *

SÄÄNTÖMÄÄRÄINEN VUOSIKOKOUS 10.3.2013

Vuosikokous järjestetään sunnuntaina 10.3.2013 klo 15.30 Omaishoitokeskuksessa (Vanha Hämeentie 105). Kokouksessa valitaan yhdistykselle uusi hallitus ja käsitellään sääntömääräiset asiat. Yhdistyksen jäsenillä on kokouksessa äänioikeus (vuoden 2013 jäsenmaksu tulee olla maksettu). Tervetuloa vaikuttamaan!

*      *     *     *     *     *     *     *     *     *     *     *     *     *     *     *     *     *

PERHEPÄIVÄ 10.3.2013

Aistin perhepäivä järjestetään sunnuntaina 10.3.2013 klo 10-15 Omaishoitokeskuksessa (Vanha Hämeentie 105). Päivän teemana on autismin kirjon ja ADHD -nuorten itsenäistyminen. Keskustelun alustajina toimivat ADHD-asiantuntijat Elina Kivelä ja Erja Sandberg sekä Luolavuoren koulun Piiparin yksikön opettaja Marjo Torikka. Lisäksi vanhemman näkökulmaa itsenäistymiseen tuovat Riitta Nykänen ja Mari Sakselin. Aikaa on varattu myös kysymyksille sekä vapaamuotoiselle keskustelulle ja tietenkin mahdollisuudelle tutustua toisiin perheisiin. Lapsille on päivän aikana omaa ohjattua ohjelmaa. Kiinnostuneet voivat jäädä perhepäivän jälkeen järjestettävään sääntömääräiseen vuosikokoukseen.

Päivän ohjelma:
10.00 Pj Maria Vasenkarin aloitussanat
10.15 Elina Kivelä ”Monenlaiset oppijat perusopetuksen loppusuoralta opiskelijoiksi”
11.30 Erja Sandberg ”Neuropsykiatrinen valmennus”
n 12.00 lounas
12.45 Marjo Torikka ”Perusopetus – tavoitteet tulevaisuudessa”
14.15 Kahvit & keskustelua
15.00 Perhepäivä päättyy
Alustajien rinnalla keskustelevat Mari Sakselin ja Riitta Nykänen.

Ilmoittautuminen yhdistyksen sähköpostiosoitteeseen aistiyhdistys (at) gmail.com viimeistään 2.3.2013 mennessä. Ilmoittautuessa tulee ilmoittaa seuraavat tiedot:
– Osallistujien nimet ja ruoka-aineallergiat
– Mukaan tulevien lasten syntymävuosi, mahdollinen diagnoosi ja avustuksen tarve (tiedot tarvitaan lasten ohjelman järjestämiseksi oikeassa mittakaavassa)

Jos et tarvitse lastenhoitoapua, voit ilmoittautua aina 7.3.2013 saakka!

Tervetuloa!

*      *     *     *     *     *     *     *     *     *     *     *     *     *     *     *     *     *

ADHD-LASTEN JA -NUORTEN ISOVANHEMPIEN AAMUKAHVIT 13.4.2013

Aamukahvit tarjoillaan jäsenperheidemme ADHD-lasten ja -nuorten isovanhemmille lauantaina 13.4. klo 10–12.30 Omaishoitokeskuksessa (Vanha Hämeentie 105). Aamukahvilla on mukana neuropsykologi Jutta Torsti, joka kertoo ADHD-oireistosta ja vastaa isovanhempia askarruttaviin kysymyksiin. Ilmoittautuminen aamukahville to 11.4. mennessä. Ilmoittautuessa tulee ilmoittaa Aistiin kuuluvan jäsenperheen nimi (eli kenen perheen isovanhempi on) ja mahdolliset ruoka-aineallergiat. Ilmoittautumiset ja tiedustelut aistiyhdistys (at) gmail.com. Tervetuloa!

*      *     *     *     *     *     *     *     *     *     *     *     *     *     *     *     *     *

AUTISTISTEN LASTEN JA NUORTEN ISOVANHEMPIEN AAMUKAHVIT 20.4.2013

Aamukahvit tarjoillaan autististen lasten ja nuorten isovanhemmille lauantaina 20.4.2013 klo 10.30-13 Turun Soitannollisen Kerhon tiloissa osoitteessa Tähtitorninkatu 5, Turku.  Tilaisuudessa vanhempia on tapaamassa aikuinen autismin kirjon henkilö, Juha Ojaniemi. Ryhmän vetäjänä toimii Riitta Vasenkari. Tiedustelut ja ilmoittautumiset 18.4. mennessä aistiyhdistys (at) gmail.com. Ilmoittautumisen yhteydessä tulee mainita ruoka-aineallergiat. Tervetuloa!